Jídlo je lék a platí i na stres. Ale pozor, nemyslíme tím zajídání stresových situací kily čokolády a plenění ledničky, když se večer vracíme z práce s pocitem, že je všechno na světě špatně. Takhle bychom si jen zadělávali na zdravotní problémy a další stresové faktory, třeba v podobě nespokojenosti s vlastním tělem.

Pohodáři mezi potravinami

Mezi vynikající potraviny proti stresu patří ovoce a zelenina, které obsahují velké množství minerálních látek, vitamínů a také flavanoidů, což jsou rostlinné látky s pozitivním vlivem jak na lidskou psychiku, tak na cévy. Jsou to zároveň i antioxidanty. Najdeme je například v ostružinách, malinách, červeném rybízu, červených grapefruitech, v borůvkách anebo rajčatech.

Vynikajícím protistresovým ovocem je banán. Obsahuje v hojném množství vitamíny B2, B6 a C, draslík a hlavně aminokyselinu tryptofan, která patří mezi mozkové nutrienty a je přirozeným zdrojem serotoninu. To je látka, která výrazně kladně ovlivňuje náladu, a proto bývá označována jako „hormon štěstí". Vedle banánů je dobrou volbou i avokádo, která také obsahuje látky ovlivňující produkci serotoninu.

Další účinnou skupinou potravin jsou různé oříšky, semínka a klíčky, které obsahují jak tryptofan a tyrosin, tak velké množství hořčíku a železa. Ty pomáhají uvolnit psychické napětí, a naopak jejich nedostatek se může projevit podrážděností, únavou Müsli z řady Víte, co jíte od REJ food - kombinace ovesných vloček a oříškůnebo depresí. Oříšky byste ale měli konzumovat přírodní, neslané a nepražené.

Slané mandle vám dodají tolik soli, že to smaže jakékoliv pozitivní efekty této olejniny.

Vysoce efektivním bojovníkem se stresem jsou dále oves a ovesné vločky, které obsahují velké množství vitamínu B2. Taková ovesná kaše s kousky banánu k snídani vám dodá nejenom dostatečný počet kvalitních sacharidů a bílkovin, ale také vás psychicky připraví na namáhavý den.

Zkuste do svého jídelníčku zařadit uvedené potraviny a uvidíte, že se budete cítit lépe. Přidáte-li k tomu ještě pravidelný pohyb, budete nad stresem vítězit.