O zdraví 25. 1. 2018 | Mgr. Martina KarasováMgr. Martina Karasová

Bolesti ramen jsou třetí nejčastější. Odhalte jejich příčinu

Velmi často je příčina bolestivosti ramene důsledkem potíží, které vznikají někde jinde na těle, tedy mimo samotný ramenní kloub. Patří sem bolesti ramena zejména při problémech s krční páteří, blokády žeber nebo klíčku, onemocnění srdce, plic, jater, žlučníku, slinivky nebo dysfunkce v oblasti bránice.

Bolesti zad jsou třetí nejčastější ze Shutterstock.com

Bolesti dokáží potrápit – odhalte příčinu

Rameno je kulový kloub s největším rozsahem pohybů, což je ale vykoupeno jeho poměrně velkou nestabilitou a tím pádem i snadnější zranitelností. Pravděpodobně také proto se bolesti a poruchy ramenního kloubu vyskytují nejčastěji hned po bolestech hlavy a zad. Ramenní pletenec se neskládá pouze z kloubu ramenního, ale je jeho součástí je i akromioklavikulární kloub, což je spojení mezi zevním okrajem klíční kosti a výběžkem lopatky. Další kloub, který sem patří je sternoklavikulární skloubení mezi hrudní a klíční kostí, které připojuje celý ramenní komplex k hrudnímu koši.

Proč nás bolí ramena?

Bolest v rameni se může rozvinout nejčastěji z přetěžování ramene, ať už při sportu nebo jiné namáhavé činnosti. Bolesti a zhoršení hybnosti vychází častěji z patologických procesů v tkáni okolo kloubu, vazů, šlach a svalů než z kloubu samotného.

Jako syndrom bolestivého ramene jsou většinou označovány poruchy svalstva rotátorové manžety, ke kterým dochází často u sportovců akutním či chronickým přetížením ramenního kloubu nebo opakovanou mikrotraumatizací, kdy při prudkém švihovém pohybu nevydrží a trhá se. Manžetou rotátorů označujeme společný úpon šlach svalů začínajících většinou na lopatce a společně se upínajících na hlavici kosti pažní. Jejich funkcí je spolupráce na zvedání paže. 

Zmrzlé rameno je označení pro onemocnění ramenního kloubu vznikající pravděpodobně působením dlouhodobého zánětu a je doprovázena svraštěním kloubního pouzdra. Průběh tohoto onemocnění je obvykle dělen do tří fází.

  • V první fázi je hlavním příznakem pronikavá bolest, vyskytující se v klidu i při pohybu, která je trvalá. Často je bolest noční, pacient pro bolest nemůže spát na postižené končetině. Dále má bolest za důsledek omezení rozsahů pohybů v ramenním kloubu, což způsobuje limitaci v běžných denních činnostech.
  • Ve druhé fázi ustupuje bolest, ale prohlubuje se omezení rozsahu pohybu.
  • Ve fázi návratu pohyblivosti dochází často ke spontánnímu zlepšení. Velmi často se však stav opakuje i u druhého ramene a častěji jsou tímto typem onemocnění postiženy ženy.

Jak si můžeme pomoci?

V akutním stavu je vhodný klidový režim, později postupné procvičování podle instruktáže. Při zánětech aplikace chladu a naopak tepla při chronických stavech. V žádném případě nepřetěžujte podrážděný kloub. V akutním stavu je vhodná elektroléčba, magnetoterapie, ultrazvuk, trakční manévry, protažení měkkých tkání nebo kinesiotaping. Fyzioterapie ramene by měla zahrnovat všechny součásti ramenního pletence a jejím cílem je i náprava chybných stereotypů a vyrovnání svalových dysbalancí. O možnostech kineziotapů jsme psali již dříve.

Co když je jsou vyšetření v pořádku a rameno přesto bolí?

I trápení může bolet. Ramena představují naši schopnost radovat se, ale také na ně sedají problémy, starosti, nejistota nebo zklamání. Přetížené svaly postupně tuhnou a pohyb v ramenou je složitější a bolestivější. Není tedy výjimkou, že bolest ramenou má původ v bolestech naší duše.





Mohlo by vás také zajímat: