Řada lidí o cukrovce dlouho neví, nemá žádné potíže a na onemocnění se mnohdy přijde náhodně, např. před plánovanou operací nebo v rámci preventivních prohlídek. Bohužel v takovém stadiu již bývají přítomné komplikace, např. postižení očí, ledvin nebo nohou.
Jak poznám, že mi hrozí cukrovka?
V České republice je přibližně 800 000 diabetiků, z čehož drtivou většinu tvoří diabetici druhého typu. Cukrovka tohoto typu vzniká zpravidla v dospělosti a její projevy bývají velmi nenápadné.
Problémem u cukrovky je totiž to, že postihuje cévy a významně urychluje proces aterosklerózy. Diabetici, kteří se neléčí, podceňují své onemocnění a mnohdy končí s amputovanými končetinami, slepotou, impotencí, na dialýzách, nebo na jednotkách intenzivní péče s infarktem, či mozkovou příhodou.
Kdy tedy zbystřit?
Vzhledem k tomu, že až 80 % diabetiků 2. typu je obézních, je hlavním varovným signálem naše hmotnost. Zvlášť rizikové je ukládání tuku v oblasti břicha, kdy mluvíme o tzv. abdominální (břišní) obezitě. Tuk v břiše je velmi metabolicky aktivní a proto si pravidelně měřte obvod pasu, zda jste v normě.
- Za normu se u žen považuje obvod pasu do 80 cm, u mužů do 94 cm. Ke změření obvodu pasu stačí použít obyčejný krejčovský metr.
Určitým předstupněm pro plný rozvoj cukrovky jsou také tzv. poruchy glukózové tolerance. To znamená, že glykémie jsou vyšší, než je horní hranice normy, ale ještě nesplňují kritéria pro diagnózu cukrovky. V těchto případech hovoříme o poruše glykémie na lačno (glykémie v rozmezí 5,6-7,0 mmol/l) nebo o poruše glukózové tolerance, což znamená nález náhodné glykémie nebo hodnoty glykémie ve 120. minutě oGTT (orální glukózový toleranční test) vyšší než 7,8, ale nižší než 11,1 mmol/l.
Vysoké riziko vzniku cukrovky mají lidé, kteří trpí tzv. metabolickým syndromem, který vedle abdominální obezity zahrnuje:
|
Pokud člověk ještě kouří, pohyb provozuje zásadně z gauče a s oblibou popíjí alkohol, riziko rozvoje cukrovky se mnohonásobně zvyšuje.
Prevencí proti cukrovce
Dobrou zprávou je, že cukrovka 2. typu patří mezi preventabilní onemocnění, je tedy možné jejímu vzniku zabránit. V případě, že je již přítomná, je možné se nemoci zcela zbavit, ovšem za předpokladu, že člověk úplně změní svůj životní styl.
- Z hlediska prevence je nejdůležitější udržovat hmotnost v normálních hodnotách (podle body mass indexu v rozmezí 18,9 - 24,9 kg/m2), přiměřeně a pravidelně se hýbat a věnovat i určitou pozornost své stravě.
Pozor je třeba si dávat především na přemíru tuků a cholesterolu, vhodné je vybírat potraviny s nižším obsahem tuku (tzn. polotučné mléčné výrobky, maso libové), upřednostňovat rostlinné oleje před živočišnými tuky, přijímat dostatek zeleniny a potravin bohatých na vlákninu a pokusit se příliš nesladit a nesolit.