O zdraví 8. 11. 2017 | Vím, co jím a piju, o.p.s.

Jídelníček při osteoporóze

Je s podivem, kolik se nám schází dotazů na tvorbu jídelníčku při osteoporóze od mladých lidí. ... je mi 30 let a mám osteoporózu, poraďte, co mám jíst?

Kost zasažená osteoporózou
Foto - autor Tefi /Shutterstock.com

Nemoc osteoporóza je:

Osteoporóza je onemocnění kostní tkáně, které vede ke zvýšené křehkosti kostí. V důsledku tohoto jevu dochází u lidí trpících tímto onemocněním k četnějším zlomeninám.

Slovníky a lexikony uvádějí osteoporózu jako takzvané "řídnutí kostí". Nemoc se častěji vyskytuje u žen ve vyšším věku. Název vychází ze dvou řeckých slov (osteo – kost, poros – otvor). Stav je nejčastěji způsoben nedostatkem vápníku v těle a zvýšeným odbouráváním kostní tkáně při nedostatku fyzické zátěže.

Mikroskopický obraz osteoporotické ("prořídlé") kosti se dá připodobnit jeskynnímu systému s rozsáhlejšími dutinami a méně stabilními vnitřními opěrnými strukturami, které si můžeme představit jako krápníky. Se slábnoucími "krápníky" a zvětšujícími se dutinami se zvyšuje riziko vzniku zlomenin.

Při osteoporóze je velmi důležité do jídelníčku zařazovat zejména, vápník, hořčík, vitamín D, vitamín C a vitamín K.

Důležité je přijímat potraviny obsahující vápník

Nejdůležitější je dostatečný přísun vápníku. Vysoký obsah vápníku mají tvrdé sýry - zejm. parmezán, ale také třeba tučné a polotučné tvarohy, jogurty, mléko, ryby - ideálně sardinky, které konzumujeme i s jejich měkkými malými kostmi. Vysoký obsah vápníku má také mák, sezamové semínko a různé druhy ořechů (lískové ořechy, mandle, aj.), dále pak brokolice, fíky, kapusta, květák, mandle, lískové oříšky, para ořechy, slunečnicová semínka, vejce.

Nejlépe si dejte kousek tvrdého sýra mezi jídly, bez pečiva, které obsahuje látky, jež mohou částečně snižovat využití vápníku.

Pokud zařazujeme některou z uvedených potravin, neměli bychom zároveň s tím přidávat hodně vlákniny, vápník už se tak dobře nevstřebá. Zároveň se nedoporučuje pít kofein a větší množství alkoholu.

Hodnoty jednotlivých druhů mléka a sýrů

Nejlépe je na tom mléko ovčí, potom kozí a kravské je až na 3.místě.

Pokud se podíváme na sýry, je stupnice od nejbohatších zdrojů k nejchudším následující:ementál, eidam 30% tvs, niva, žervé, lučina, hermelín

U tvarohů je to následovně: tvaroh měkký tučný, tvaroh na strouhání, tvaroh měkký netučný

Důležité je přijímat i dostatek vitamínu D

Ten  je také pro kostní hmotu nezbytný - dnes je třeba na trhu i mléko obohaceno o vitamín D, dále jsou vhodné ryby, vaječný žloutek.

Vhodný je také pravidelný střídmý pobyt na sluníčku (sluneční záření aktivuje vitamín D v kůži) - opalovací krémy nebo make-up ale mohou bránit průniku záření na pokožku.

Pokud máte přímo prokázanou osteoporozu, lékař Vám může i předepsat přípravek obsahující jak vápník, tak i vitamín D pro jejich doplnění v organismu.

Vitamín D v potravinách

Potraviny 100 g

Vitamín D ( IU)

úhoř

1 600

sleď nakládaný

920

šproty

520

losos

480

 





Mohlo by vás také zajímat: