Proti různým nemocem lze bojovat stejným způsobem - jíst zdravě

„Výživová doporučení v primární prevenci kardiovaskulárních onemocnění jsou jednoduchá – v podstatě se jedná o racionální stravu, tedy stravu pestrou a vyváženou po stránce složení i energie,“ uvádí dietoložka Karolína Hlavatá. Pozitivní je, že ačkoli kardiovaskulární onemocnění, hypertenze, cukrovka nebo obezita představují různorodou skupinu, způsob, jak proti nim bojovat, je prakticky stejný. Takže pojďte do toho!

Inspirace ve středomoří

Z hlediska skladby stravy a zastoupení jednotlivých živin je za nejvhodnější stravu pro kardiaky považována středomořská strava nebo tzv. DASH dieta (dietary approaches to stop hypertension). „Pro tyto způsoby stravování je charakteristický vyšší příjem rostlinných olejů, ovoce, zeleniny, obilovin a luštěnin. Hlavními zdroji tuků jsou olivový olej, ryby, drůbež a mléčné výrobky. Velký důraz je kladen na čerstvost potravin a co nejkratší a nejšetrnější následné zpracování,“ popisuje specifika dietoložka.

Zaměřte se na správné tuky

„U osob s nadváhou a obezitou je důležité nastavit energetický příjem tak, aby docházelo k poklesu tělesné hmotnosti a aby u osob s normální tělesnou hmotností nedocházelo k jejímu vzestupu,“ zdůrazňuje Hlavatá důležitost ideální váhy. A jak jí docílit? Optimální zastoupení hlavních živin je následující:

  • tuky do 30 % z celkového energetického příjmu,
  • bílkoviny 15 % z celkového energetického příjmu,
  • sacharidy 55 % z celkového energetického příjmu.

U tuků je nutné sledovat vedle celkového příjmu i zastoupení mastných kyselin. Zaměřte se na nižší spotřebu nasycených mastných kyselin a trans nenasycených mastných kyselin, neboť jejich nadbytečný příjem zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi a tím i riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Svému tělu naopak prospějete, když zvýšíte příjem mononenasycených mastných kyselin a polynenasycených mastných kyselin, které přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi a v případě, že ve stravě nahradí nasycené mastné kyseliny, může dojít i k poklesu hladinu cholesterolu.

Snížit příjem cholesterolu

Společně se snížením celkového příjmu tuků a úpravou spektra přijímaných mastných kyselin je vhodné snížit příjem cholesterolu, který by neměl být vyšší než 300 mg/den. A ve kterých potravinách přijímáte cholesterolu nejvíce? „Bohatým zdrojem cholesterolu jsou především vnitřnosti, kaviár, máslo, vejce, piškoty, smetana, sýry s vysokým podílem tuku, sardinky v oleji. Oproti tomu nízký obsah cholesterolu mají nízkotučné mléčné výrobky, treska, vepřová a telecí kýta, žádný cholesterol samozřejmě neobsahují potraviny rostlinného původu,“ jmenuje dietoložka.

Funkční potraviny pro kardiaky

Funkční potraviny jsou technologicky obohaceny o větší podíl nutričně aktivních látek, než můžeme najít v běžných potravinách. Anebo jsou to potraviny, které byly naopak zbaveny některých rizikových látek. „Vhodné funkční potraviny pro kardiaky jsou například kvalitní margaríny s rostlinnými steroly, které napomáhají snižovat hladinu celkového a LDL cholesterolu. Uvedený efekt však nastane pouze tehdy, když jsou rostlinné steroly  zařazovány jako součást pestré vyvážené stravy a zdravého životního stylu, v níž jsou upřednostňovány potraviny s nízkým obsahem cholesterolu a se sníženým obsahem tuku,“ uvádí Hlavatá.