Černý bez, který právě rozkvétá a podle počasí bude vonět až do počátku června, je vysoce ctěn lidovým léčitelstvím. Nejsilnější jsou účinky, jestliže sušené květy využijeme pro přípravu čaje, uplatnění ale nachází také v kuchyni.
Květ bezinky pomáhá při bolestech a střevních potížích
Bezinky rozkvétají. Po roce zase přichází krátký čas jejich omamné vůně a krásy křehkých bílých květenství. S květy černého bezu do vaší domácnosti vstoupí nejen jaro, ale také zdraví. Nenechte si je uniknout. Víte, jak správně sušit? Kdy a s čím vším vám může pomoci?
.jpg)
Chladný neslazený čaj pomáhá při žaludečních a střevních potížích
- Má i mírně projímavé účinky, může nám tedy ulehčit život, trpíme-li zácpou
- Uleví při menstruačních a neuralgických bolestech a migréně
- Popíjení vlažného neslazeného čaje pomáhá upravovat vysoký krevní tlak
- Lze jím kloktat při bolestech v krku, chrapotu, začínajícím kašli a při zánětu nebo otoku dásní
- Pomáhá při nachlazení, chřipce, angíně, bronchitidě, kašli, rýmě... Snižuje teplotu
- Je vhodný i pro vnitřní očistu organismu. Pomáhá nám zbavovat se především kyseliny močové, a tak léčí revma a dnu
- Je účinný i při potížích s močovými cestami a ledvinami
- Květ bezu obsahuje mimo jiné vitamíny P a C, které zpevňují cévní stěny. Je tedy pomocníkem při nemocech cév, křečových žilách a hemeroidech
Jak správě květy sušit
- Suší se celá, plně rozkvetlá květenství
- Květy se ulamují nebo odstřihávají z větví
- Květenství rozprostřeme v tenké vrstvě, nebo zavěsíme v dobře větrané místnosti
- Zhnědlé květy odstraníme, uskladníme jen ty, které mají světlou nažloutlou barvu
- Skladují se v tmavé uzavíratelné nádobě v suchu
Zpestří jarní pitný režim
 Květy černého bezu jsou také pro mnohé gurmány pochoutkou, kterou si nadšeně zpestří jarní jídelníček. Nejčastěji se smaží v těstíčku a připravuje se z nich limonáda. „Nejzdravější zpracování a konzumace květů černého bezu je nasušit a vypít jako čaj,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá. Zpracované jako řízky či limonáda jsou sice zdravé, ale více než léčivé jsou spíše zpestřením jídelníčku.
Květy černého bezu jsou také pro mnohé gurmány pochoutkou, kterou si nadšeně zpestří jarní jídelníček. Nejčastěji se smaží v těstíčku a připravuje se z nich limonáda. „Nejzdravější zpracování a konzumace květů černého bezu je nasušit a vypít jako čaj,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá. Zpracované jako řízky či limonáda jsou sice zdravé, ale více než léčivé jsou spíše zpestřením jídelníčku.
- Tip: Dvě polévkové lžíce sušených květů přelijte 0,5 l vroucí vody a nechte 10 min luhovat, pak přeceďte a pijte ho buď neslazený, nebo lehce slazený nejlépe medem. Připravit si čaj ale můžete i nyní, z čerstvých květenství
Limonáda je chutná, ale sladká
Úskalí má i často vyráběná limonáda. Je chutná, ale její zpracování vyžaduje použití cukru. „S ohledem na cukr už to není až tak velká zdravá pecka. Musíme prostě počítat s tím, že konzumujeme i cukr, takž ji rozhodně nelze doporučit diabetikům nebo lidem s nadváhou,“ varuje dietologa Karolína Hlavatá.
Bezinková limonáda je výborná vychlazená a s plátky citrónu. V lednici vydrží týdny. Občas je třeba odpustit plyn, který se v lahvích, do nichž ji slijete, tvoří.
- Tip: „Uvařte“ si limonádu: Na 2 litry limonády budete potřebovat velkou nádobu, jejíž objem je o něco větší než množství použité vody. Vlijete do ní 2 litry vroucí vody a nechte ji vychladnout. Přidejte asi 250 gramů cukru, 6 velkých omytých bezových květů a na plátky nakrájený citrón, nejlépe v bio kvalitě. Sklenici dejte na teplé místo. Když limonáda začne bublat, přelijete ji přes sítko do PET lahve a dejte do lednice.


