Typy masáží

Existuje celá řada masáží a vznikají také různé kombinace jednotlivých technik. Základní rozdělení masáží je dle typu masírování na 1) plošné masáže, při nichž se používá tření nebo posunu tkáně po spodních vrstvách, a 2) tlakové a bodové masáže, v nichž se používá tlak prstů či jiných částí těla.

Některé druhy plošné masáže

Některé druhy tlakové a bodové masáže

Švédská masáž – využívá různé způsoby tření a hnětení. V euro-americké společnosti je považována za základní formu masáže.
Reflexní masáž – typ nepřímé masáže, která se provádí na chodidle a nártu nohou.
Aroma masáž – klasická masáž spojená s ošetřením celého těla nebo jeho části vonnými oleji.
Lymfatická masáž (lymfodrenáž) – používá rytmické hnětení, které zlepšuje tok tkáňového moku.

Akupresura – čínská metoda spočívá v působení na specifické akupresurní body, které se stlačují prsty či tupými předměty.
Thajská masáž – masáž kombinovaná s natahováním a protahováním, spojuje prvky akupresury a jógy. Princip je založen na neviditelných energetických liniích, tzv. sénách.
Japonská masáž shiatsu – provádí se tlakem prstů a dlaní, ale i kolen nebo chodidel na tělní body, tzv. tsubo body. Účelem je obnovovat energetickou rovnováhu těla.
Masáž horkými kameny – používá nahřáté lávové kameny, které v sobě kumulují teplo.

 

Masáže a jejich preventivní účinky

Masáže díky svým účinkům přímo i nepřímo fungují jako prevence úrazů a různých zdravotních obtíží např. bolesti svalů, šlach, kloubů, napomáhají při cestě k lepšímu držení těla a podobně.

Masáž

  • upravuje svalového napětí;
  • zlepšuje elasticitu kloubního vaziva;
  • rozrušuje srůsty ve zjizveném svalstvu;
  • povzbuzuje průtok krve a lymfy (mízy);
  • odstraňuje zrohovatělé vrstvy kůže;
  • prokrvuje a zvláčňuje kůži;
  • uvolňuje mazové a potní žlázy;
  • navozuje duševní pohodu a má výrazné fyzické i psychické relaxační účinky.

Lymfatická masáž

Existují také masáže, tzv. lymfatické, které přímo ovlivňují vlastní obranyschopnost organizmu. Lymfatický neboli mízní systém je totiž důležitou součástí imunitního systému člověka, protože z našeho těla odvádí ven škodliviny, které vznikají buď metabolickými pochody organizmu, nebo do našeho těla vnikají z vnějšího prostředí vzduchem a potravinami.

Protože lymfatický systém nemá jako krevní oběh svou „pumpu", dochází často vlivem různých faktorů nezdravého životního stylu ke zpomalení oběhu lymfy. V tělesných tkáních tak zůstávají zbytky látkové přeměny. Úkolem tohoto druhu masáže je zlepšit proudění lymfy a tím přispívat k očistě a dobrému fungování obranyschopnosti našeho těla.

Pomocí rytmického hnětení svalů s cíleným masážním tlakem a směrem dokáže terapeut lymfu aktivovat a dosáhnout odplavení škodlivin z těla ven. Lymfoterapeut jemnou a přesně určenou technikou manuální lymfodrenáže odblokuje hlavní uzliny a odvede drenážovanou tekutinu vylučovacím systémem z těla ven. Jedná se o velmi účinnou metodu, která je pro tělo i velice příjemná a relaxační. Lymfomasáže se také úspěšně využívají k léčbě otoků nebo odstraňování celulitidy.