O zdraví 24. 4. 2018 | Mgr. Eva KloučkováMgr. Eva Kloučková

Otékají Vám nohy a máte pocit, že na nich máte závaží?

Pocit těžkých nohou, bolesti, křeče, otoky. To jsou pocity, se kterými má zkušenosti většina dospělých Čechů. Mnozí mají chuť toto přehlížet a ignorovat. Nevyplatí se to. Přehlížení těchto příznaků může vést ke zhoršení - vzniku metliček (mikrovarixů), křečových žil a dokonce bércových vředů.

Češi v porovnání s Evropou přehlíží prvotní příznaky chronického žilního onemocnění častěji. Je důležité vnímat své tělo, všímat si již prvních příznaků a co nejdříve se poradit s lékařem. 

Pozor na rozšířené žíly

Pokud je vše tak, jak má být, chlopně v žilách zabraňují zpětnému proudění a tomu, aby krev zůstávala v dolních končetinách. Pokud ale dojde k rozšíření žil, tzv. svalově žilní pumpa přestává fungovat a začne docházet ke zpětnému toku krve. Důvodem je hlavně zánětlivá reakce na chlopních, která se objevuje hned na začátku onemocnění.

zilyI když příznaky se zhoršují v létě, je důležité si uvědomit, že zánět v žilách zůstává, a připravit se na celoroční léčbu. Tu je možné rozdělit do tří oblastí.

1. Životní styl s pravidelným pohybem (chůze, plavání, jízda na kole) a odpočinkem se zvýšenou polohou nohou.
2. Kompresní punčochy nebo bandáže snižující zvýšený žilní tlak.
3. Užívání venofarmak, tedy léků, které jsou zaměřeny na zlepšení žilního oběhu, zmírňují žilní hypertenzi, zpevňují žilní stěnu a zlepšují průtok krve žilami.

Venofarmaka jsou léky na předpis, které může předepsat jak specialista, tak praktický lékař. Je vhodné je užívat už od prvních příznaků a nepřestávat ani po případné operaci metliček nebo křečových žil. Pomáhají totiž zabraňovat návratu zdravotních komplikací.

V létě je situace horší

Příznaky chronického žilního onemocnění se v létě zhoršují. Pokud tedy trpíte na otoky nohou, pocit těžkých nohou nebo křeče, dojděte si včas k lékaři a na léto se připravte.  Trápí vás popsané příznaky? Co vám pomáhá?

Prevence i léčba včas - nebojte se lékaře

  • K lékaři jděte již při prvních příznacích, tedy pocitu těžkých nohou, otocích, bolesti nohou, křečích nebo mravenčení.
  • Před návštěvou se pokuste vysledovat, kdy vás potíže trápí nejvíce, a zaměřte se na všechny možné příznaky.
  • Praktický lékař zjistí anamnézu, vyšetří vás ve stoji a případně vás odešle pro potvrzení diagnózy na specializované pracoviště s duplexní sonografií.
  • Nezapomeňte se zeptat na režimová opatření, kompresní punčochy a venofarmaka, která pomohou zlepšit zdraví vašich žil.
  • Sledujte zdravotní stav svých žil a choďte na pravidelné prohlídky v termínech doporučených lékařem.
  • V čekárně se podívejte po edukačních materiálech k danému tématu, případně si doma prostudujte dostupné informace.
  • Připravte se na to, že léčba chronického žilního onemocnění je nejen celoroční, ale i celoživotní.




Mohlo by vás také zajímat: