První pomocí bývá tabletka, sáhneme do kabelky, lékárničky, a polykáme, cumláme a přejeme si: ať už to jen přejde. Ti dříve narození si ze zvyku ve skleničce vody rozmíchají jedlou sodu. Ono se uleví, ale... Jestliže neodstraníte příčinu, pálení žáhy se dostaví zítra, za tři dny, za měsíc. Pomoc je přitom velmi jednoduchá. Stačí se naučit správně jíst a žít!

Problémy se zažíváním jako je právě pálení žáhy, ale třeba i plynatost, průjem či zácpa souvisejí s tím, jak jíme, ale také s naším způsobem života. Všechno kolem nás se zrychluje a stejně fungujeme i my.

Jen co se ráno probudíme cítíme pálení za hrudní kostí, máme pocit „knedlíku“ v krku, ale ne z nachlazení. A saháme po léku. Když se nám trochu uleví, ve spěchu něco zhltneme u toho se snažíme přečíst co nejvíce informací na mobilu, počítači, zapneme si televizi. Svačinu nestihneme, možná kafe, jedno, druhé. K obědu si dáme něco „rychlého“ v bufetu – a to ještě v lepším případě. A už je to tady zase, saháme po další tabletce. Odpoledne musíme vyřídit to, to, opět jedna, druhá káva, a honem běžet vyzvednout děti ze školky. Pak se doma postarat o rodinu, připravit večeři a konečně se v relativním klidu nacpeme, a na uklidnění si dáme skleničku, dvě, tři vína, piva, kořalky. Je nám konečně dobře. Jenže, přijde zase ráno a tabletka...

Přestože jde o model velmi extrémní, najdou se lidé, kteří tak opravdu fungují. Ničíme se sami, příčinou je stres, nespokojenost sama se sebou, špatný způsob stravování – hltání, přejídání. V mnoha případech bychom si od problémů mohli pomoci, jen se nad sebou dokázat zamyslet.

Co je pálení žáhy?

„Pálení žáhy vzniká v důsledku takzvaného gastroesofageálního refluxu. Kyselina chlorovodíková, která má v žaludku za úkol trávit potravu, stoupá nahoru do jícnu a dráždí citlivou tkáň. Zjednodušeně řečeno: žaludeční obsah uniká volně do spodní části jícnu a zase se vrací zpět. To způsobuje nepříjemný pocit pálení za hrudní kostí, nadměrné slinění, pocity cizího tělesa v krku anebo obtížné a bolestivé polykání,“ vysvětluje MUDr. Jiří Laštůvka, primář Interního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

Jak si pomoci?

Určitě si říkáte: a je to tady zase, teď budou následovat rady, jak pravidelně pětkrát denně jíst, ke snídani si dát ovesné vločky s jogurtem, jíst méně tučná a přepálená jídla, zapomenout na uzeniny, tučné sýry, omezit pití kávy a zkusit ji „proložit“ zeleným čajem, s rozumem jíst sladké – především cukrářské a pekařské výrobky, které jsou zároveň sladké i tučné –, omezit alkohol a večerní zobání chipsů a ořechů u televize, knížky či internetu. A samozřejmě si naordinovat pravidelný pohyb, snažit se aspoň třikrát týdně zajít na hodinu aktivně hýbat do tělocvičny – z člověka krásně spadne stres a napětí. Už dost? Že jste všechno už četli a slyšeli mnohokrát?

Přitom jde o způsob, který je velmi často účinný, jednoduchý. Ale vždyť ona ta volně prodejná tabletka z lékárny, případně předepsaná lékařem, funguje. Proč se snažit. „Řada pacientů nadále kouří, nesnaží se snížit hmotnost, neomezí solení, nevyloučí alkohol a vyhýbá se pohybovým aktivitám. Někteří dokonce spoléhají výhradně na péči lékaře a léky,“ potvrzuje MUDr. Jiří Laštůvka.

Pálení žáhy a kašel

Pálení žáhy nemusí skončit jen nepříjemným pocitem, reflux může stát za celou řadou problémů, může jít o dlouhotrvající kašel, chrapot, bolest v krku, hořko v ústech. Neléčené pálení žáhy může vyústit i v rakovinu jícnu.

Potíže s pálením žáhy, které neustupují, stejně jako všechny jiné zažívací obtíže, je proto nutné vždy konzultovat s lékařem. Okamžitě by do ordinace měl zajít ten, koho začaly trápit, aniž by udělal dietní chybu, změnil životosprávu.