O zdraví 1. 3. 2019 | Klára MarešováKlára Marešová

Posilte obranyschopnost brusinkami. Kdy jsou prospěšné?

Jste-li těmi, kteří k posílení své obranyschopnosti raději hledají přírodní cesty, pak doporučujeme zaostřit pozornost na brusinky. Tak jako ostatní bobuloviny mají mnoho pozitivních přínosů pro naše zdraví. V čem konkrétně dokáží být nápomocné a v jakém stavu je vhodné je konzumovat?

Stock Photos: Brusinky ze Shutterstock.com
  • Jejich unikátní složení vzácných minerálů a vitamínů se řadí mezi superpotraviny. Spadají mezi 10 potravin s nejvyšším antioxidačním účinkem. Obsahují anthokyany, polyfenolické látky a flavonoidy. Vynikají bohatým obsahem vitamínu C, vitamínů skupiny B, vitamínu K, provitamínem A i množstvím prospěšné vlákniny.

5 důvodů, proč mít po ruce brusinky

1. Posílení imunitního systému

Jakmile začnete cítit, že se o vás pokouší nachlazení, můžete se díky brusinkám ochránit před jeho plným propuknutím. Jedna sklenice brusinkové šťávy obsahuje přibližně 22 procent doporučené denní dávky vitamínu C. Tím povzbudíte vaše tělo v boji s útočícími viry a bakteriemi. Antioxidanty je postupně vyplavují z těla. Důležité je ale současně myslet i na zdravou životosprávu, dostatek spánku a vyhnout se zbytečnému zatěžování organismu například alkoholem či nikotinem.

2. Záchrana před zánětem močových cest

Síla brusinek je proslulá pro svou účinnost v boji proti infekcím močových cest a močového měchýře, a to díky vysokému zastoupení antioxidantů. Mimo jiné zvyšují kyselost moči, a navíc obsahují látky protoantokyanidiny. Ty odstraňují možnost ulpívání bakterií na stěně močového traktu i šíření zánětu. Zvláště při opakovaných zánětech močových cest, způsobené zejména bakteriemi Escherichia Coli, je ideální sáhnout po silnějších brusinkových kapslích.

3. Srdce a cévy v dobré kondici

Pokud do pravidelného denního příjmu zařadíte nedoslazovanou šťávu z brusinek, prospějete vašemu kardiovaskulárnímu systému. Síla minerálů, enzymů i polyfenolů dokáže redukovat z krve špatný cholesterol, který v opačném případě blokuje průchodnost tepen. V případě, že není tělesná aktivita na pravidelném denním programu, brusinky opravdu dokáží přispět k udržení zdravého srdečního stavu. Kromě čištění krve mají brusinky dokonalou schopnost detoxikovat játra a snižovat jejich zatížení.

4. Zdravý úsměv

Vaší ústní hygienu příjemně povzbudíte konzumací několika čerstvých brusinek v průběhu dne. Antioxidanty a jejich protizánětlivá síla se pozitivně projevuje i v oblasti dutiny ústní. Zuby dokáží účinně zbavovat škodlivého plaku, snižují výskyt bakterií, ale také harmonizují stav dásní a chrání je před v populaci stále častějším zánětlivým onemocněním.

5. Krása i navenek

BrusinkyOpět silné zastoupení antioxidantů dokáže podpořit hydrataci, a tím i jemnost a pružnost vaší pokožky. Může za to jejich schopnost vyplavovat toxiny a volné radikály, které oslabují buňky. Pravidelná konzumace brusinek od vás udrží vrásky mnohem dál. Vitamín C navíc podporuje tvorbu kolagenu potřebnou pro jemnost pokožky, čímž se účinky ještě posilují. A koho trápí mastná pleť či akné, může si připravit domácí masku z rozdrcených brusinek a lžičky medu. V neposlední řadě brusinky vyživují vlasové kořínky a podporují zdravý růst vlasů.

Kdy omezit konzumaci?

Na rizika, která by mohly brusinky způsobit, upozorňuje nutriční terapeutka Jitka Laštovičková:

Nejsou vhodné pro osoby, které trápí onemocnění žlučníku nebo oxalátové močové kameny, vzniklé ze solí kyseliny šťavelové. Měli by si na ně dát pozor také ti, kteří potřebují přijmout vyšší množství vápníku. V takovém případě by se měly konzumovat odděleně od tablet s vápníkem a to alespoň 2-3 hodiny. Ve větším množství nejsou brusinky vhodné ani pro osoby užívající léky ovlivňující srážení krve (např. warfarin).“

V jaké formě jsou brusinky prospěšné?

Už řadu let je snadné sehnat brusinky sušené. U nich ale pozor. V naprosté většině jsou totiž doslazované. Jako alternativa k cukrovinkám jsou v takovémto podání v omezeném množství tou lepší variantou, nicméně pro léčebné, zdravotní i dietní účely jde o nevhodnou formu. Ideální je proto kupovat brusinky čerstvé. Především v podzimním a zimním období jsou snadno k dostání na chladících pultech většiny obchodních řetězců. Bez problémů jsou ale také kdykoli dostupné i v mražené podobě, kdy si stále zachovávají vysoká obsah prospěšných živin.

Jak brusinky zařadit do pravidelného jídelníčku?

"Komu by vadila jejich poněkud trpká chuť, je možné je při odšťavňování zkombinovat s oblíbeným ovocem. Přidejte hrstku do ranního müsli, ovesné kaše nebo do čerstvých smoothies," doporučuje závěrem Jitka Laštovičková.





Mohlo by vás také zajímat: