O zdraví 14. 2. 2018 | Mgr. Jitka LaštovičkováMgr. Jitka Laštovičková

Pro dobré trávení a regeneraci jaterních buněk. Ostropestřec mariánský

Ostropestřec je skvělou bylinkou pro podporu činnosti jater, pro jejich regeneraci a pro dobré trávení. Pomáhá i zlepšit hladinu tuků v krvi, působí antioxidativně. Zkoumá se i pozitivní vliv při léčbě nádorových onemocnění.

Pečuje o játra a pomáhá trávení ze Shutterstock.com

Léčivka s pichlavými listy s bílými skvrnami

Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) je velmi léčivá rostlina z čeledi Hvězdnicovitých, která na první pohled připomíná obyčejný bodlák. Má zelené tužší pichlavé listy s bílými skvrnami, květy mívají fialovou či červenou barvu, plodem jsou nažky s bílým chmýrem (který ale snadno odpadá). Využívají se hlavně plody - nejprve se zbaví chmýru, poté se suší a získává se z nich extrakt látek. Sušené plody lze zakoupit i v podobě čajové směsi, je možné ale zařadit i koupele v odvaru ze zpracovaných plodů - doporučují se při potížích s hemeroidy či gynekologických problémech. 

  • Ostropestřec není vhodný pro kojící či těhotné ženy, pro nejmenší děti (do 5 let). Léčí-li se člověk s nějakým onemocněním, bude vhodné nejprve se o užívání ostropestřce poradit s lékařem. Což platí i pro užívání této bylinky u dětí starších 5 let.

Bílkoviny, zdravé tuky a komplex dalších látek

Plody obsahují komplex účinných látek - flavolignanů, který se označuje jako silymarin (silymarinový komplex). Má tři hlavní složky - silybin, silykeistin a silydianin - a řadu dalších vedlejších látek. Dále obsahují bílkoviny, které tvoří téměř třetinu podílu, zdravé tuky s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin, kyseliny olejové a linolové (i ty tvoří třetinu podílu). Malý podíl náleží i cukrům, dále jsou zastoupeny i hořčiny a silice.

Ostropestřecové plody (nesprávně označované jako “semena”) jsou bohaté na vitamín E, najdeme v nich biogenní aminy tyramin a histamin a také flavonoid kvercetin. Ten je významným a silným:

  • antioxidantem (chrání před negativními účinky oxidativního stresu)
  • působí proti vzniku krevních sraženin a trombóze
  • tlumí alergické reakce a má i protizánětlivé účinky

Ostropestřec pomáhá nejen s dobrým trávením

Silymarinový komplex preventivně ovlivňuje buňky jater, chrání je a stimuluje jejich regeneraci při poškození. Pečujte o játra. Zajišťují metabolismus a očistu organismu.  Pomáhá také při působení toxických látek na tkáň jater, podporuje i tvorbu a uvolňování žluči - a tím pomáhá k dobrému trávení. Pozitivně ovlivňuje také hladinu tuků v krvi - snižuje hladinu triacylglycerolů a “zlého” LDL cholesterolu a naopak zvyšuje hladinu “hodného” HDL cholesterolu. V současné době se zkoumá i možné využití silybinu (a látek jemu podobných) jako doplňku při standardní léčbě nádorového onemocnění prostaty a některých dalších typů nádorových onemocnění.





Mohlo by vás také zajímat: