Jako všechny velké lidské objevy, je i princip saunování jednoduchý. Spočívá v prohřátí těla vysokými teplotami a v jeho následném prudkém ochlazení. Působení tepla, stejně jako rychlá změna teploty mají pak na organizmus jako celek i jeho jednotlivé složky blahodárné účinky.

Nejen pro imunitu

Se změnami teplot se posiluje obranyschopnost organizmu a zlepšuje se jeho imunita. Pobytem v sauně se také uvolňují horní cesty dýchací a dochází k zvýšení hladiny imunoglobulinu A. Ten se vyskytuje na sliznici dýchacích cest, a tak se zvyšuje jejich odolnost proti běžným virovým infekcím.

Lepší imunita našeho těla však není jediný efekt pravidelného saunování.

  • Sauna kladně působí i na naši psychiku a pomáhá při nespavosti.
  • Pocením dochází k čištění pokožky i těla od zplodin látkové přeměny.
  • Sauna přispívá k uvolnění svalů a zmírňuje bolesti kloubů a revmatizmus.
  • Sauna podporuje a optimalizuje hormonální a nervové funkce těla.

Kdo může do sauny?

Přestože sauna pomáhá všem věkovým skupinám, není vhodná pro každého. Saunovat by měli jen absolutně zdraví lidé. Pokud máte rýmu a jste nachlazení, saunu rozhodně vynechte. Nemoc byste jen zhoršili. A po nemoci je nutné počkat aspoň dva týdny. Sauna není vhodná pro kardiaky a lidi trpící problémy s tlakem a křečovými žílami. Pravidlo zní, pokud máte zdravotní problémy, vždy konzultujte návštěvu sauny s lékařem.

I když jste zdraví, návštěva sauny není vhodná po nadměrně vyčerpávající tělesné nebo duševní námaze, po vydatném jídle a nalačno.

Jaké druhy sauny existují i to, jak se v sauně správně chovat, aby byl její efekt co nejúčinnější, se brzy dozvíte v dalším článku.