V sauně se zbavíte škodlivých látek, které způsobují například usazování podkožního tuku. Uvolníte stres a napětí z celého těla a posílíte psychiku. Saunování napomáhá i v regeneraci po sportovním výkonu. 

Finská, parní nebo infra?

Finská sauna má dlouholeté kořeny. Charakteristickým znakem je suchý vzduch. Ve finské sauně je okolo 90 stupňů, při kterých dochází k intenzivnímu pocení, které se střídá s prudkým ochlazením.

Parní sauna má teplotu vzduchu do 60 stupňů. Rozdíl mezi finskou saunou a parní saunou je ve vlhkosti vzduchu. V parní sauně dosahuje vlhkost až 100 %.

Dále se můžeme setkat i s infrakabinou. Ta funguje na principu infračerveného záření, které proniká do svalové tkáně. Během pobytu v kabině se dýchá vzduch od 20- 50 stupňů. Vlhkost vzduchu je 30-50 %. "Účinky infračerveného záření jsou využívány hlavně v oblasti zdravotnictví a sportu. je vhodné jej využít například před rehabilitací či před sportovním výkonem pro rozehřátí svalů," uvádí osobní trenérka z centra Euforie Fitness Dita Šípková.

  

Sauna a sport?

Sauna a sport spolu souvisí a doplňují se. "Sauna zvyšuje látkovou výměnu, odplavuje únavové látky a zlepšuje zásobování kyslíkem. Avšak v tréninkovém nebo závodním období je třeba saunu využívat s rozmyslem, po náročném fyzickém výkonu je saunování doporučováno až po dostatečném odpočinku, například až druhý den," vysvětluje trenérka.

Jak často chodit do sauny? 

"Do sauny doporučuji chodit 2-3x týdně. I když je sauna relaxačním rájem, nedoporučuje se navštěvovat každý den, jelikož vyloučení velkého množství minerálů z těla může na organismus působit negativně," varuje Šípková.

Zdroj fotografií: Euforie Fitness