Význam tuků v potravinách

Podle současných znalostí má složení mastných kyselin významnější roli než množství přijatého cholesterolu, a proto je složeni mastných kyselin přijímaných tuků nutné věnovat pozornost. To je důvodem, proč je vhodné v relativně krátkých časových intervalech provádět monitoring složení mastných kyselin tukových výrobků na našem trhu a doporučovat spotřebiteli, které tukové výrobky by si měl vybrat. Jednoznačně nejrizikovější skupinou MK jsou trans-nenasycené mastné kyseliny (TMK), které se uplatňují zejména při vzniku nemocí srdce a cév a diabetu II. typu.

V současné době již výrobci přestávají používat částečně ztužené tuky, které byly jejich hlavním zdrojem, a proto obsah TMK v potravinách významně klesl. Druhou skupinou s negativním dopadem na lidské zdraví (onemocnění srdce a cév) jsou nasycené mastné kyseliny a jejich příjem bychom měli také omezovat. Nejnovější Výživová doporučení ve většině zemí kladou na snížení příjmu nasycených mastných kyselin velký důraz.

Mastné kyseliny nenasycené, zejména polyenové řady n-3 (omega-3), jsou pro naše zdraví prospěšné.

Hlavními zdroji nasycených MK jsou, s výjimkou rybích tuků, tuky živočišné.Zdroji nenasycených MK jsou rostlinné oleje s výjimkou olejů z tropických palem (kokosový, palmový, palmojádrový aj). Poměr konzumovaných rostlinných a živočišných tuků by měl být 2:1.

I když živočišné tuky nemají z hlediska výživového příliš příznivé složení není důvod, aby je zdravý člověk ze své stravy vylučoval. Živočišných tuků zkonzumujeme velké množství prostřednictvím masa a mléka a masných a mléčných výrobků, a proto bychom jako pomazánku na pečivo měli raději používat tuky rostlinné, které jsou dobrým zdrojem esenciálních (nezbytných) nenasycených mastných kyselin. Nesmíme zapomenout, že i tuků s příznivým složením bychom neměli konzumovat velká množství - pro průměrného dospělého člověka je to přibližně 70 gramů za den. Hlavní rozdíl mezi stravou našich předků je v tom, že konzumujeme příliš mnoho potravin, zejména živočišného původu a cukru. Při nižším příjmu energie a živin měli naši předkové daleko větší energetický výdej - fyzicky pracovali. To jsou hlavní příčiny stoupajícího výskytu obesity a nemocí závislých na výživě, především nemocí srdce a cév, cukrovky i některých nádorových onemocnění.

Co sledovat na etiketě potravinářského výrobku

Při výběru potravin bychom měli sledovat tabulku nutričních (výživových) hodnot, a to jak obsah tuku, tak obsah nasycených mastných kyselin a vybírat výrobky s jejich nízkým obsahem. Nízký obsah nasycených a trans mastných kyselin ve výrobku zaručuje logo VCJ.

Sledujte na videu