O zdraví 6. 8. 2019 | PhDr. Iva MálkováPhDr. Iva Málková

Únava - zabiják předsevzetí zhubnout. Jak ji zvládnout a nepřejídat se?

Jedním ze zabijáků dobrých předsevzetí je jednoznačně únava. S únavou se pojí ztráta motivace, psychická a fyzická nepohoda a spousta dalších problémů. Schází vašemu tělu dostatek energie, cítíte se unavení, a přesto máte chuť nějaké kilo zhubnout? Jak poznat ten správný čas?

Jak zvládnout únavu, zdravě a v klidu zhubnout?
Stock Photos: Stokkete /Shutterstock.com

Kdy je vhodná doba pro změnu

Pokud si člověk dává nějaká předsevzetí, měl by zvážit, zda je na to ten pravý čas. V prvé řadě je třeba vzít v úvahu motivační připravenost, zda chcete změnu opravdu vy, nebo zda je to jen pod tlakem okolí.

Pokud se rozhodnete pro změnu, je ideální, když jste celkově v co možná největší tělesné a duševní pohodě. Začít například hubnout nebo se zbavovat závislosti na sladkém není vhodné v době, kdy jste v dlouhodobém stresu a jste z toho unaveni. Každý má omezené množství energie a pokud vám většinu energie odčerpává řešení nějakého životního problému, nezbývá vám už energie na odolávání zlozvyku nebo vytváření nového návyku. Pak u vás vzniká mylný pocit, že nemáte dostatek vůle.

  • Odložení řešení problému například s hubnutím na období, až si vyřešíte jiný problém, je prevencí neúspěchu.

Krátkodobou únavu si hlavně uvědomte

Emocionální jedeníKrátkodobé únavě lze předcházet. Často jste celý den zahlcení vnějšími podněty, musíte neustále něco řešit a zapomenete se věnovat tomu, co je uvnitř vás, svému emocionálnímu stavu.

Je dobré být o krok před tím, než pak dojde k automatickému emocionálnímu jedení. Váš hektický život vás odpoutá od vašich tělesných pocitů. Jste příliš zaneprázdnění, abyste si všimli, že jste hladoví a vyčerpaní nebo smutní.

  • Jako první pomoc se zkuste v průběhu dne několikrát na pár vteřin zastavit, udělejte tři vědomé nádechy a výdechy, uvědomte si, jak je vám ve vašem těle a uspokojte své základní potřeby.

Nepřijdete domů večer unaveni a hladoví a je menší pravděpodobnost, že opustíte svá předsevzetí.

Dlouhodobou únavu řešte

Unavený člověk a člověk, který je ve stresu, touží po sladkém a tučném. Pokud například jíte z únavy a dobíjíte tak baterky, věřte, že daleko efektivnější je řešit samotnou únavu a hledat řešení, jak se jí vyvarovat. Zamyslete se nad svým "time managementem", nad možnostmi delegovat část svých povinností na někoho jiného a více odpočívat apod. Měli byste mít snahu pečovat o svoji fyzickou a psychickou kondici, abyste byli fit. Důležitý je též dostatek spánku. Spánková deprivace je typem chronického stresu a je dokázáno, že koreluje s vyšším výskytem obezity.

  • Člověk, který sahá nadměrně do svých energetických rezerv, se vyčerpá a nejen že nemá sílu na dodržování svých předsevzetí, ale objevují se pak obtíže jak v oblasti psychické (například chronický pocit únavy), tak tělesné (workoholici často onemocní infarktem myokardu, mají žaludeční vředy apod.).

Chronický únavový syndrom

Únavový syndromJe třeba odlišit chronický únavový syndrom od prosté únavy. U únavového syndromu je opravdu potřeba léčba odborníkem, člověk sám těžko může vlastní vůlí vyléčit nemoc, jako si nemůže vyléčit zlomenou nohu.

Jak na zvládnutí únavy?

  • Soustřeďte se na hodnotnou kvalitní stravu s dostatkem vitaminů a minerálních látek.
  • Řešte stresové situace – případně za podpory psychologa. Nevyřešené stresy podporují únavu a unavený člověk pak zase více podléhá stresům.
  • Udělejte si seznam situací, které ve vás vzbuzují únavu a snažte se jim přecházet.
  • Pokuse se neřešit únavu jídlem. Zatížíte trávicí trakt a jste pak ještě unavenější. Navíc vás často napadají negativní automatické myšlenky typu, co jsem to zase provedl, což vás rozladí a vede to k dalšímu jídlu navíc oproti plánu.
  • Připravte si dopředu seznam příjemných strategií, které přispějí k řešení únavy jinak než jídlem.
  • Rozlišujte tělesnou a psychickou únavu. Když přijdete psychicky unavení z práce, osvěží vás třeba tělesná aktivita.

logo





Mohlo by vás také zajímat: