O zdraví 1. 4. 2019 | Mgr. et Mgr. Jitka Laštovičková Mgr. et Mgr. Jitka Laštovičková

Využití kopřivy pro naše zdraví je ohromné. Nejen při podpoře ledvin

Zahrádkáři kopřivu považují za plevel, její využití pro naše zdraví je přesto ohromné. Může pomoci podpořit léčbu chudokrevnosti a také léčbu zánětů močových cest. Zejména mladé lístky jsou skvělým zdrojem vitamínů a minerálních látek.

Stock Photos: Valvifga /Shutterstock.com

Kopřiva dvoudomá, latinským jménem urtica dioica, je dost nenáročná rostlinka - prakticky je považovaná spíše za plevel, přestože ji můžeme využít na řadu způsobů. Je to vytrvalá bylina, která může dorůst až do výšky 2 metrů. Vyhovuje jí vlhčí půda, roste hojně na rumištích, v příkopech, v lužních lesích a v blízkosti potoků, pod stromy na kraji luk – na území ČR se vyskytuje prakticky všude (dokonce i ve vyšších polohách). Najdeme ji na celém světě (s výjimkou tropických oblastí), profituje z hnojení půdy dusíkem.

Kopřiva má bohatě větvený oddenek, z kterého vyrůstá čtyřhranná chlupatá lodyha, listy se oddělují z lodyhy proti sobě, jsou vejčité až kopinaté s pilovitými nebo zubatými okraji. Jejich povrch je porostlý žahavými chloupky. Od června do října kopřivy kvetou – jejich květy ale nejsou nijak nápadné ani na pohled hezké – mají nazelenalou barvu a v delších květenstvích vyrůstají v blízkosti listů.

  • Žahavost chloupků kopřivy byla dříve připisována kyselině mravenčí, později se ale zjistilo, že pálení a svědění má na svědomí „koktejl“ histaminu, acetylcholinu a serotoninu, který se uvolní při porušení povrchu chloupku.

Na revma nepomůže, ale při chudokrevnosti i podpoře ledvin je pozitivní

Využití kopřivyKopřivu můžeme využít téměř celou, nejčastěji se ale využívá její oddenek, lodyha a listy. Obsahuje v sobě jak řadu vitamínů a minerálních látek, tak i další aktivní účinné látky. Najdeme v ní vitamín C (zejm. v mladých lístcích), vitamíny B2 a B6, betakaroten (provitamín A), z minerálních látek je zastoupeno zejm. železo, dále vápník, hořčík, mangan, kyseliny (kyselina křemičitá, mravenčí, aj.), karotenoidová barviva, chlorofyl a flavonoidy, rostlinné steroly (sitosterol) a lignany.

Kopřiva podporuje normální činnost ledvin, pomáhá k odchodu nadbytečného množství vody z organismu. Extrakty z kopřivy lze krátkodobě využít např. při podpoře léčby zánětů močových cest (zvyšuje tvorbu moči), zkoumá se i vliv extraktů z kopřivy na zlepšení příznaků zvětšení prostaty, studie však zatím neukazují přesvědčivé pozitivní výsledky. Dále nám tato bylinka může pomoci v podpoře léčby chudokrevnosti – díky svému vyššímu obsahu železa.

  • Působí také protizánětlivě, původně přisuzované antirevmatické účinky se nikdy nepotvrdily – ale bolestivý podnět jako je „žahnutí“ může při artrotických bolestech na chvilku „ulevit“.

Nemusíte jen pít čaj, kopřivy mohou být i součástí stravy

Extrakty z kopřivy se využívají také v kosmetice – bývají součástí šamponů či vlasových tonik. Nálev z kopřiv pro zdraví vlasů si můžete připravit i doma a po umytí vlasů si jím vlasy opláchnout.

  • Mladé lístky kopřiv využijete i v kuchyni – lze je spařené přidat do zeleninového salátu nebo je dusit jako špenát, či z nich připravit jemnou krémovou polévku.
  • Můžete je také přidat do jarní velikonoční nádivky.

Sbírejte ale lístky jen na místech dostatečně vzdálených od silnic a mimo zdroje znečištění.

Kopřivový čaj se připravuje nejčastěji z oddenku nebo listů, není vhodné ho ale pít dlouhodobě – může pak docházet ke ztrátám železa i negativnímu působení na ledviny. Kdo se s nějakou nemocí léčí, nebo užívá nějaké léky, měl by se ale nejprve poradit s lékařem, zda je pro něj kopřivový čaj vůbec vhodný.





Mohlo by vás také zajímat: