Product placementPrevence a Covid-19 20. 10. 2021 | Veronika VágnerováVeronika Vágnerová

Zatočte s podzimní i post-covidovou únavou

Únava a vyčerpání na podzim není nic neobvyklého. Bohužel každodenní život a pracovní povinnosti se neptají, co je za roční období. Požadavky na výkon jsou stále stejné, proto je potřeba zejména v tomto období dbát na životosprávu a organismus podpořit vitaminy, minerály a využít jejich synergického efektu.

Stock Photos: Stokkete /Shutterstock.com
  • Jedním z důvodů počínajících podzimních únav je nedostatek slunečního světla, a tedy i vitaminu D.

Jeho produkce je závislá na UVB záření, které dopadá na naše území v dostatečné míře jen od dubna do září. Vitamin D má nezanedbatelný vliv na imunitu, na stav svalů a kloubů, působí preventivně proti psychické únavě a depresím a má mnoho dalších funkcí. Bohužel 75 % populace má tohoto vitaminu trvale nedostatek. 

  • Při nedostatku denního světla produkuje tělo také více melatoinu, který sám o sobě utlumuje.

Následkem nadprodukce melatoninu se mohou dostavit projevy jako je zhoršení psychického stavu, vyšší nutnost spánku, nechutenství a snížení pracovní výkonnosti. Příroda usíná a lidský každodenní život, starosti a pracovní povinnosti jdou proti.

Vyčerpal nás covid

vit D a covidNejde opomenout ani fakt, že v posledním roce řada lidí prodělala kromě běžných onemocnění i covid. V kombinaci se zvýšenou psychickou zátěží se tělo mohlo vyčerpat a chybí mu celá série vitaminů a minerálů.

Každý člověk je jedinečný, proto se vyčerpanost organismu projevuje na každém jinak. Můžete se setkat s únavou, nedostatkem energie i s bolestmi svalů a kloubů, bolestmi hlavy, nervozitou a zhoršeným dýcháním i celou řadou dalších symptomů.  

BIOMIN RESTART COVITAL DAY 

biomin dayVitaminový a minerální doplněk stravy s obsahem baikalinu, aescinu, vitaminů C, B6, B12, D3, zinku a hořčíku. Kombinace 8 vitaminů a minerálů přispívá ke snížení vyčerpání, únavy a podporuje imunitní systém, funkci svalů, kloubů a další. Vhodné při nadměrné fyzické a psychické zátěži. Koupíte na www.vitalpoint.cz za 465 Kč – 60 tobolek. www.jsemstalekost.cz 

BIOMIN RESTART COVITAL NIGHT 

biomin nightVitaminový a minerální doplněk stravy s obsahem baikalinu, vitamínu D3, zinku, hořčíku, 5-HTP a extraktu kozlíku lékařského. Společně zlepšují symptomy spojené s chronickou únavou, problémy se spánkem a uvolněním. Svým složením také přispívá k ochraně buněk před oxidačním stresem, snížení vyčerpání, ke správné funkci psychiky a zlepšení duševní pohody. Koupíte na www.vitalpoint.cz za 465 Kč – 60 tobolek. www.jsemstalekost.cz 

Synergický efekt vitaminu a minerálů

„Při řešení zdravotních komplikací je někdy lepší brát vitaminy a minerály samostatně, jindy je efektivnější užívat je v určitých kombinacích. Ve své funkci se mohou vzájemně podporovat a pokud je užijete spolu, dosáhnete daleko lepších výsledků, než kdybyste užili jen jeden z nich,“ vysvětluje synergický efekt prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc., přednosta Ústavu klinické imunologie a alergologie Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Hradec Králové.

  • Příkladem může být třeba alkaloid baikalin z kořene šišáku bajkalského, který se už v tradiční čínské medicíně využíval na celou škálu zdravotních problémů včetně psychické únavy, slabého spánku a deprese.
  • Baikalin má také protizánětlivé účinky, zmírňuje napětí a nervozitu. Pomáhá i při silné menstruaci, krvácení z nosu a na vysoký krevní tlak.

Baikalin s kozlíkem a hořčíkem uklidní a uvolní

kozlíkUžívat samostatně baikalin nemá ani zdaleka takový efekt, jako když ho zkombinujete s různými vitaminy a minerály jež jeho vlastnosti podpoří.

Například pokud jste v psychicky unavení a potřebujete se dobře vyspat, zkombinujte baikalin s kozlíkem lékařským. Kořen této rostlinky má uklidňující účinky a pomáhá proti nespavosti. Při dlouhodobém užívání ve večerních hodinách a ve spojení s baikalinem vás příjemně zklidní a navodí plnohodnotný spánek.

  • S fyzickou únavou může pomoci baikalin s hořčíkem, který je lépe vstřebatelný v kombinaci s vitaminem B6.
  • Hořčík pomáhá se správnou funkcí svalů. Bez něj dochází ke snadnějšímu vyčerpání, svalové únavě až křečím. Podílí se také na procesech související se správným fungováním psychiky a nervové soustavy.
  • S fyzickým uvolněním a svalovou regenerací pomůže i kvalitní spánek, který si navodíte kombinací právě hořčíku s baikalinem a zmíněným kozlíkem.

Unavený organismus je snadný terč pro viry

Odpočatý organismus je základ pro to, abyste nebyli snadným terčem pro bakterie a viry. Přesto ani silný a vydatný spánek nestačí na vytvoření silné imunity. V podzimním náročném období proto myslete i vitaminy a minerály, díky nimž budete lépe odolávat patogenům a zvládat snadněji onemocnění.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com





Mohlo by vás také zajímat: