O zdraví 16. 10. 2017 | Mgr. Martina Karasová

Zdravá páteř a silné kosti - to by chtěl každý. Jak si pomoci?

Vhodný výběr stravy hraje důležitou roli pro správné fungování celého pohybového aparátu. Díky kvalitní stravě tělo dostává důležité vitamíny a minerály pro mineralizaci kostí a koubů: vápník, fosfor a hořčík. Dlouhodobý nedostatek těchto látek znamená zhoršení kvality, následně onemocnění. Kvalitní a vyvážený jídelníček pomáhá, aby dlouho nic nebolelo. Ovšem také s nutnou dávkou pohybu.

Zdravá páteř bez bolesti. To by chtěl každý! ze Shutterstock.com

3 základní funkce: nosná, ochranná a pohybová

Lidská páteř představuje vlastně zaoblený pilíř tvořený obratly, které jsou spojeny meziobratlovými ploténkami, funkcí i stavbou podobné meniskům v koleni. Páteř zajišťuje oporu pro naše tělo a některé její části slouží jako místa pro úpony svalů, které zajišťují pohyblivost končetin a hlavy. Páteřním kanálem, který je ohraničen obratlovými oblouky a obratlovými těly, prochází. Uprostřed obratlových oblouků je páteřní kanál, kudy až přibližně k druhému bedernímu obratli probíhá mícha. Jednotlivé obratle jsou spojeny klouby, vazy a meziobratlovými ploténkami.

  • Krční páteř má celkem 7 obratlů, první se nazývá atlas – nosič a spojuje páteř s lebkou.
  • Hrudní páteř má 12 obratlů, její pohyblivost částečně omezují žebra, která jsou s hrudními obratli spojena.
  • Bederní páteř je složena z 5 obratlů a nese největší hmotnost těla.
  • Oblast křížové kosti tvoří 5 srostlých křížových obratlů a 3 až 4 jsou obratle kostrční. 

Jak strava pomáhá?

  • poskytuje sacharidy, vitamíny a minerály
  • zabraňuje hromadění kyseliny močové v kloubech (předchází zánětům a poškození)
  • zpomaluje artrózu
  • chrání před osteoporózou

Které potraviny jsou vhodné pro zdravou páteř?

  • prevence osteoporózy (mléko, sója, tofu, hlávkové zelí, listovou zeleninu, vitamín D, ...)
  • prevence artrózy (vápník, luštěniny, celozrnné potraviny, melasu ... )
  • prevence revmatoidní artritidy (ovoce, sója, ořechy, rybí tuk, kyselé zelí, ... )
  • křivice a měknutí kostí (vitamín D, vápník, pomeranče, mandle, hlávkové zelí, ... )

Vztah páteře k ostatním měkkým orgánům

Náš organismus funguje jako celek, člověk je jakási propojená nádoba a to platí pro všechny jeho části, jak na úrovni psychiky, tak na úrovni fyzického stavu. Pokud například naše ledviny nefungují správně, reflexní cestou se tato porucha projeví také na úrovni tělesné. Každý orgán má svůj typický vzorec v pohybovém systému, tzv. viscerální vzorec, jehož znalost nám pomáhá rozlišit, zda se jedná o poruchu orgánu jako takového, nebo jde jen o bolestivé dráždění vycházející z pohybového aparátu, které pouze napodobuje bolest či poruchu orgánu.

Co páteř ohrožuje?

  • Degenerativní změny

Na páteři se vyskytují spolu s věkem a na RTG snímcích bývají patrné už od 30. roku života. Jde o přirozený proces opotřebování páteře, ale pozor, opotřebování neznamená bolest. Je naprosto běžné, že člověk s výraznými degenerativními změnami netrpí žádnou bolestí, a naopak jedinci s minimálními změnami mají bolesti velmi značné.

  • Výhřez meziobratlové ploténky

Totéž lze říci i o vztahu mezi bolestmi zad a výhřezem meziobratlové ploténky, který zobrazuje nejčastěji pomocí magnetické rezonance. Výhřezem myslíme vyklenutí jádra ploténky, to pak způsobuje útlak míšních kořenů a tzv. kořenový syndrom. Nejčastěji vzniká v bederní páteři, méně často v páteři krční. Výhřez meziobratlové ploténky se obvykle projevuje bolestí zad v oblasti postižené ploténky, další projevy se odvíjejí právě od útlaku míšních kořenů. Objevuje se bolesti končetin, poruchy citlivosti končetin a oslabení svalů. Všechny tyto projevy bývají obvykle jednostranné a většinou pouze na horní nebo dolní končetině. Pokud dojde k útlaku v oblasti křížových míšních kořenů, mohou se objevit obtíže také v oblasti konečníku, pohlavních orgánů a močového měchýře a také k poruše svěračů. Máte-li takovéto obtíže, vyhledejte co nejdříve lékaře.

  • Osteoporóza neboli řídnutí kostí

Zvláště ženy nad čtyřicet jsou ohroženy osteoporózou neboli postupným řídnutím kosti, které se projevuje jejich odvápněním. Osteoporóza je onemocnění látkové výměny kostní tkáně, které má za následek ubývání množství kostní hmoty a celkové snížení kvality kostí. Postižené kosti se stávají málo odolné vůči mechanickým vlivům a klesá jejich pružnost a pevnost, což s sebou přináší zvýšené nebezpečí zlomenin.

  • Poranění páteře tvoří asi 3 % všech úrazů

Asi třetina těchto poranění je spojena i s poraněním míchy a nervových kořenů, pak záleží na tom, v jaké úrovni je mícha zraněna. Může být poškozena částečně, nebo úplně. Podle toho také dochází k různým neurologickým projevům, omezení hybnosti a citlivosti pacienta. Nejčastěji tato poranění vznikají při dopravních nehodách, pracovních a sportovních úrazech.





Mohlo by vás také zajímat: