• Obiloviny a výrobky z nich slouží obecně jako zdroj komplexních sacharidů, ale poskytují i vitaminy (zejména skupiny B), minerální látky (např. hořčík, fosfor, vápník, železo), vlákninu a antioxidanty.
  • Množství vitaminů a minerálních látek se mění v závislosti na druhu obiloviny a jejím zpracování. Do skupiny obilovin se často řadí i tzv. pseudoobiloviny. Patří mezi ně pohanka, amarant a quinoa.
  • Bez obilovin a výrobků z nich je složité dosáhnout denního doporučeného příjmu vlákniny - dle současných výživových doporučení by měl denní příjem vlákninyčinit minimálně 30 g. Vláknina prokazatelně podporuje zdraví člověka.
  • Potraviny o vyšším obsahu vlákniny mají   nižší   glykemický   index, díky kterému pomaleji zvyšují hladinu krevního cukru (glykémie) po jídle, a tím navozují delší pocit sytosti a menší pocit hladu.

Srovnávací analýza různých druhů  - Vločky známé i neznámé

  • Vláknina celkově snižuje energetickou vydatnost stravy a vede ke konzumaci menšího množství energie, což má společně se sytícím efektem velký význam v prevenci a léčbě obezity. Příznivě ovlivňuje nejen hladiny glykémie, ale i hladiny inzulínu a napomáhá k poklesu hladinu LDL cholesterolu. Tím se podílí na prevenci i léčbě metabolických a kardiovaskulárních onemocnění.
  • Zdravotní význam nerozpustné vlákniny spočívá v tom, že zvětšuje objem stolice a zlepšuje střevní peristaltiku. Uplatňuje se proto v prevenci zácpy, žaludečních a duodenálních vředů, dráždivého tračníku, hemorhoidů a nádorových onemocnění střev.
  • Vláknina slouží jako potrava pro bakterie ve střevě a její dostatečný příjem tak pomáhá udržovat rovnováhu střevního mikrobiomu a předcházet tak řadě nemocí.