O zdraví 12. 8. 2021 | Veronika VágnerováVeronika Vágnerová

Zlomená noha? S vápníkem a vitaminy sroste rychleji

Kosti mají úžasnou schopnost regenerace. Neustále v nich probíhá proces odbourávání a novotvorby kostní tkáně. Při zlomenině tak tělo doslova mobilizuje své síly a kost se během pár týdnů zcela zacelí. Jak tělu pomoci?

Stock photo - zdroj: freepik.com
  • Jak tělu pomoci, abyste byli co nejdříve zase fit a mohli si užívat i obyčejné chůze?
  • Zvýšeným příjmem vápníku a vitaminu K2 a D3, které nasměrují vápník do kostí.

Skončit v létě se sádrou je jednoduché

Stačí jeden špatný pohyb a je to. Úrazové zlomeniny vznikají v důsledku nárazu či pádu, kdy na kost zapůsobí síla větší, než je pevnost samotné kosti. Co se děje potom?

Poškozená tkáň na okraji zlomených kostí postupně odumírá a buňky ji začnou odstraňovat. Poté se vytváří kolagenní vlákna, které spojí jednu část kosti s druhou. Časem vlákna zkostnatí a vše se zhojí. Proces hojení zlomeniny je ale dlouhý a náročný a vyžaduje fixaci, čas a klid. Bohužel čas a klid je přesně to, co málokdo má.

Jak si urychlit hojení zlomenin? Berte a jezte vápník

tvrdé sýryZákladním stavebním prvkem kostí je vápník.

Pokud chcete proces urychlit, součástí léčby by měla být i vyvážená strava a dostatečný příjem vápníku odpovídající věku.

Nejvyšší obsah vápníku je v tvrdých sýrech typu ementál nebo parmezán, vysoká v ořeších nebo máku a relativně nízká v zelenině. U potravin ale sledujte i jeho vstřebatelnost, rsp. jestli si tělo vůbec z dané potraviny vápník vytáhne a kolik.

Vápník se sám nezabuduje. Potřebujete i K2 a D3

Vápník je pro tvorbu kostí nezbytný. Bez podpory vitaminu K2 a D3 je vám ale jeho příjem (byť dostatečný) k ničemu a dokonce si můžete ublížit.

Vitamin D3 má schopnost zvýšit vstřebávání vápníku střevem tím, že vytváří aktivní protein, který vápník váže. Při nedostatku vitaminu D3 se vstřebá pouze 10-15 % vápníku,“ popisuje prof. MUDr. Petr Broulík, DrSc., ze 3. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

I přes to, že přijímáte vápník třeba z mléčných výrobků nebo z doplňků stravy, bez “déčka” se toho moc nevstřebá.

Druhý nezbytný vitamin, vitamin K2, zase směřuje vápník tam kam patří, přímo do kostí a zubů. Jak vysvětluje primářka MUDr. Jana Čepová, PhD. z Ústavu lékařské chemie a klinické biochemie 2. LF a FN v Motole: „Vitamin K2 působí na bílkovinu potřebnou pro novotvorbu kostní tkáně a také na zvýšení procesu vzniku nové kostní tkáně. Zároveň se tento vitamin podílí na kostní novotvorbě zpomalením činnosti osteoklastů – čili buněk odbourávajících kostní hmotu.“  

  • Zjednodušeně řečeno: vitamin K2 svým působením zlepšuje přestavbu kostní tkáně tak, že podporuje její tvorbu a tlumí její odbourávání.
  • Bez vitaminu D3 se vápník nevstřebá a bez vitaminu K2 se vstřebá tam, kam nemá – do měkkých tkání a do cév. Zde způsobuje takzvanou kalcifikaci cév, která může vést k infarktu myokardu.

Déčka máme všichni málo

Mnohé klinické studie z posledních let dokazují, že většina populace trpí nedostatkem zejména vitaminu D3. Ten se v těle zapojuje a výrazně ovlivňuje stovky procesů, a právě vstřebávání vápníku je jednou z nich.  Pokud tedy chcete mít zdravé kosti nebo pomoci svému tělu při hojení zlomeniny, navštivte lékárnu. Doplňky stravy ale vybírejte vždy s rozmyslem - dejte na kvalitu výrobce, čtěte složení a především si všímejte deklarovaného množství účinné látky. Informace k vápníku, vitaminům D3 a K2 a jejich kombinacím lze najít na webu www.jsemstalekost.cz

BIOMIN Ovovital: Rychlejší hojení kosti 

biominPřírodní vápník získaný mikronizací českých a slovenských vaječných skořápek. Je zcela bez chemických látek, má vyšší vstřebatelnost než uměle vyráběný vápník. Balený celulozových tobolkách. Vhodný pro vegetariány a diabetiky. 1 tobolka denně večer = 350 mg vápníku, 4,5 mg hořčík a 0,6 mg fosforu. www.vitalpoint.cz za 165 Kč – 60 tobolek. 

 

BIOMIN K2 + D3: Silné kosti, srdce a cévy 

biomin k2Přírodní doplněk stravy od BIOMINU přispívá k mineralizaci kostí, udržení normálního stavu kostí a zubů a normální funkce imunitního systému. Balený v celulózových tobolkách, bez lepku a laktózy. Vhodný pro vegetariány a diabetiky. 1 tobolka denně ráno = 60,0 μg K2 (MK-7) a 1 000 IU D. www.vitalpoint.cz za 466 Kč – 60 tobolek.





Mohlo by vás také zajímat: