Recepty 14. 6. 2023 | Bc. Martina Drtinová

Brambory „na bouchačku“ s tvarohem a červenou řepou

Čas raných brambor je tu! Připravte si dokonale křupavé brambory na bouchačku podle našeho jednoduchého receptu. Zdánlivě obyčejné jídlo podtrhne aroma bylinek a česneku a v kombinaci s čerstvým tvarohem a plátky červené řepy vykouzlíte ideální večeři.

Foto: Pavla Vomastková
  • Brambory obsahují sacharidy ve formě škrobu, který je dobrým zdrojem energie a mikroživin. Tuk v nich ale nenajdete. Vláknina, která je v bramborách hojně zastoupena, podporuje správnou funkci trávicí soustavy a pomáhá vytvořit pocit plnosti. Brambory jsou dobrým zdrojem draslíku, hořčíku, zinku, železa, vápníku a manganu. Z vitaminů jde zejména o C a dále vitamíny skupiny B.
  • Hrudkovitý tvaroh je dobrým zdrojem bílkovin, na 100 g produktu jich obsahuje 17 g, a dále samozřejmě vápníku, který je právě z tvarohu dobře vstřebatelný. Tvaroh obsahuje i další minerální látky - hořčík, mangan, selen, draslík, zinek, měď a je zdrojem vitaminů A, C, D, E a vitaminů skupiny B – zejména B6 a B12. Tvaroh patří k dobře stravitelným fermentovaným mléčným výrobkům, podporuje činnost střev a pozitivně ovlivňuje střevní mikrobiom.

Ingredience: 2 porce

ranné brambory 500 g 
řepkový olej 40 g 
cibule 150 g 
česnek 2 stroužky 6 g 
petrželka 30 g 
čerstvé bylinky dle chuti (tymián, rozmarýn) 1 lžíce 
sůl  2 g 
na servírování:  
hrudkovitý tvaroh s nižším obsahem tuku 150 g 
řezy sterilované červené řepy 200 g 

Postup 

  1. Pečené bramboryBrambory neloupeme, ale jen důkladně omyjeme, vložíme ho hrnce s vodou, přidáme polovinu soli a uvaříme téměř doměkka zhruba 15 minut, ale záleží na velikosti brambor. Uvařené brambory scedíme a necháme okapat, případně osušíme.
  2. V malém kastrolu si osmažíme na oleji cibuli, přidáme utřený česnek, jemně nasekanou petrželku, lístky tymiánu nebo rozmarýnu a zbylou sůl, vše promícháme.
  3. Troubu si předehřejeme na 200 °C.
  4. Brambory rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem a „rozboucháme“ je, resp. rozmačkáme dnem sklenice, dřevěnou paličkou, nebo jen dlaní.
  5. Rozmačkané brambory potřeme připraveným ochuceným olejem s opečenou cibulkou a pečeme v předehřáté troubě dozlatova (přibližně 20-25 minut).
  6. Hotové brambory servírujeme teplé, posypané hrudkovitým tvarohem, spolu s řezy sterilované červené řepy pro zvýšení podílu vlákniny, která je v bramborech relativně nízká.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

2 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  559 102 1 119  400-700 kcal/porci
bílkoviny g  20,8 3,8   41,6 -
sacharidy g 70,7  12,9   141 -
   z toho cukry g 63  11,5  126  -
tuky g  22,2 44,5  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g 2,6  0,5   5,2 ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g 6,6  1,2  13,2  ≥ 1,2 g/100 g
sůl g 2,17  0,4  4,34  ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).





Mohlo by vás také zajímat: