Základem této buddha bowl je hummus s falafelem. Právě tyto tradiční blízkovýchodní pochoutky, jejichž základní surovinou je cizrna, mu dodávají nezaměnitelnou chuť a jsou zdrojem zdravých tuků, vlákniny a bílkovin. 
Součástí této zdravé misky je také jasmínová rýže, která dodává pokrmu na sytosti. Pokrm zvyšuje příjem komplexních sacharidů. Neopomenutelnou roli v této buddha bowl hraje také několik druhů zeleniny - každá z nich zvlášť dochucená.
Buddha bowl s hummusem a falafelem
Miska plná zeleniny, zdravých tuků, vlákniny a bílkovin. Ale hlavně - plná chutí a barev! Můžete si ji připravit na mnoho způsobů, ze zeleniny, kterou máte zrovna doma. Skvěle se hodí taky jako zdravý oběd do práce.

NÁŠ TIP: Hotové připravené porce falafelu si můžete zamrazit a použít vždy jen množství, které zrovna potřebujete. Hummus v lednici vydrží v pohodě 4 dny.
Ingredience: 10 porcí
| falafel (recept naleznete zde) | |
| hummus (recept naleznete zde) | |
| jasmínová rýže | 240 g | 
| kukuřice v plechovce | 300 g | 
| 1 ks červené papriky | 120 g | 
| 1 ks žluté papriky | 130 g | 
| 2 ks červené cibule | 200 g | 
| rajčata | 400 g | 
| 4 ks mrkve | 240 g | 
| 1 lžička sezamových semínek | 6 g | 
| ½ lžíce olivového oleje | 6 g | 
| ½ lžíce řepkového oleje | 6 g | 
| 1 lžička kurkumy | 6 g | 
| ½ lžičky chilli vloček | 3 g | 
| ½ lžičky uzené papriky | 3 g | 
| šťáva z 1 citronu | 20 g | 
| čekankový sirup | 20 g | 
| sůl | 5 g | 
| smažená cibulka | 20 g | 
Postup
- Rýži si uvaříme společně s kurkumou doměkka.
- Papriky si nakrájíme na menší kousky, cibuli nadrobno. Na troše řepkového oleje si osmahneme cibuli a přidáme papriky, chilli vločky a uzenou papriku. Krátce zarestujeme a necháme dusit pod pokličkou.
- Mrkev si nastrouháme nahrubo, v mice smícháme s citrónovou šťávou, čekankovým sirupem a sezamovými semínky.
- Rajčata si nakrájíme na menší kousky, cibuli nadrobno. Smícháme v misce společně s citrónovou šťávou, olivovým olejem, pepřem a solí.
- Sestavíme buddha bowl - do misky umístíme uvařenou rýži, připravené papriky, rajčata, mrkev, kukuřici z plechovky. Na vrch přidáme upečený falafel a připravený hummus, posypeme sezamovými semínky a smaženou cibulkou.
| výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
| 
 | 10 porcí | ||||
| energetická hodnota (kcal) | kcal | 389 | 101 | 3 885 | 350-550 kcal/porci | 
| bílkoviny | g | 15,9 | 4,1 | 159,4 | - | 
| sacharidy | g | 61,8 | 16,0 | 618,5 | - | 
| z toho cukry | g | 11,4 | 3,0 | 113,9 | - | 
| tuky | g | 7,9 | 2,0 | 78,7 | - | 
| z toho | - | - | - | - | |
| nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 0,9 | 0,2 | 9,3 | ≤ 2 g/100 g | 
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g | 
| vláknina | g | 11,3 | 2,9 | 112,8 | ≥ 1,4 g/100 g | 
| sůl | g | 1,72 | 0,45 | 17,19 | ≤ 0,875 g/100 g | 
| přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g | 
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (pokrmy určené k přesnídávce).

 Pavla Vomastková
Pavla Vomastková
