Recepty 11. 3. 2020 | MUDr. Daniela LillingMUDr. Daniela Lilling

Budha Bowl - mísa hojnosti

"Buddha" či "abundance" bowls, nebo také česky mísy hojnosti, jsou trendem již několik posledních let. Můžete je připravovat studené i teplé – výsledkem je vždy velmi pestrý a chutný pokrm, který potěší váš žaludek.

Vyvážené zdravé hlavní jídlo splňující pravidla makrobiotiky i kritéria certifikace Vím, co jím.
Foto: Daniela Lilling

Mísu hojnosti lze libovolně poskládat ze sezónní zeleniny, obilovin a luštěnin. Tato kombinatorika přitom vychází ze základních zásad makrobiotiky: v jídle nesmí chybět obilovina, bílkovina, teplá zelenina a kondiment (mořská řasa nebo zelenina upravená v chuti, která jinak v jídle chybí – pikantní nebo nakyslá). Všechny složky by měly být vyvážené a posilovat všechny orgány v těle.  

Suroviny na 3 porce

květák  400 g
quinoa 170 g
mrkev  120 g
paprika červená  240 g
cizrna vařená 150 g
konopná semínka loupaná 20 g
mungo klíčky  20 g
kimči  60 g
kurkuma 3 g
miso 6 g
javorový sirup 6 g
římský kmín 2 g
paprika uzená 2 g
olivový olej 15 g
sezamový olej 2 g
citrónová šťáva 10 g
sůl 8 g

Postup

  1. Troubu rozehřejeme na 190°C.
  2. Květák rozebereme na růžičky, omyjeme a necháme okapat. Ve větší míse promícháme květákové růžičky s olivovým olejem, kurkumou a lžičkou soli. Růžičky rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme 15-20 minut dozlatova.
  3. Quinou důkladně propereme ve větším množství vody, slijeme a vložíme do hrnce. Zalijeme dvojnásobným množstvím vody, přidáme 1/2 lžičky soli a pod poklicí přivedeme k varu. Poté plamen ztlumíme a dusíme 10-15 minut, dokud se voda nevstřebá a quinoa není měkká. Hotovou quinou načechráme vidličkou.
  4. V malé misce prošleháme společně citronovou šťávu, miso pastu, javorový sirup a římský kmín. Tímto dresinkem zalijeme ještě teplou quinou a dobře promícháme.
  5. V pánvi rozehřejeme lžičku sezamového oleje a přidáme uvařenou cizrnu. Opékáme za stálého míchání do mírného zezlátnutí cizrny. Poté stáhneme plamen, zasypeme uzenou paprikou a konopným semínkem, dochutíme 1/2 lžičky soli a dobře promícháme.
  6. Papriku nakrájíme a mrkev nastrouháme na proužky.
  7. Avokádo rozdělíme na čtvrtiny a zakápneme citronovou šťávou.
  8. Do misek rozdělíme ochucenou quinou, cizrnu, opečený květák, připravenou zeleninu a klíčky.
  9. Do každé misky přidáme také lžíci kimči.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

3 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  492 119 1 475 400-700 kcal/porci
bílkoviny g  20  4,9  60 -
sacharidy g  67,3  16,3 202  -
z toho cukry g  12  2,9  36,1 -
tuky g  16  3,9  48,1 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  2  0,5  6 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  149  3,6  44,7 ≥ 1,2/100 g
sůl g  3,1  0,7  9,2 ≤ 0,875/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).





Mohlo by vás také zajímat: