Mísu hojnosti lze libovolně poskládat ze sezónní zeleniny, obilovin a luštěnin. Tato kombinatorika přitom vychází ze základních zásad makrobiotiky: v jídle nesmí chybět obilovina, bílkovina, teplá zelenina a kondiment (mořská řasa nebo zelenina upravená v chuti, která jinak v jídle chybí – pikantní nebo nakyslá). Všechny složky by měly být vyvážené a posilovat všechny orgány v těle.
Budha Bowl - mísa hojnosti
"Buddha" či "abundance" bowls, nebo také česky mísy hojnosti, jsou trendem již několik posledních let. Můžete je připravovat studené i teplé – výsledkem je vždy velmi pestrý a chutný pokrm, který potěší váš žaludek.

Suroviny na 3 porce
| květák | 400 g | 
| quinoa | 170 g | 
| mrkev | 120 g | 
| paprika červená | 240 g | 
| cizrna vařená | 150 g | 
| konopná semínka loupaná | 20 g | 
| mungo klíčky | 20 g | 
| kimči | 60 g | 
| kurkuma | 3 g | 
| miso | 6 g | 
| javorový sirup | 6 g | 
| římský kmín | 2 g | 
| paprika uzená | 2 g | 
| olivový olej | 15 g | 
| sezamový olej | 2 g | 
| citrónová šťáva | 10 g | 
| sůl | 8 g | 
Postup
- Troubu rozehřejeme na 190°C.
 - Květák rozebereme na růžičky, omyjeme a necháme okapat. Ve větší míse promícháme květákové růžičky s olivovým olejem, kurkumou a lžičkou soli. Růžičky rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme 15-20 minut dozlatova.
 - Quinou důkladně propereme ve větším množství vody, slijeme a vložíme do hrnce. Zalijeme dvojnásobným množstvím vody, přidáme 1/2 lžičky soli a pod poklicí přivedeme k varu. Poté plamen ztlumíme a dusíme 10-15 minut, dokud se voda nevstřebá a quinoa není měkká. Hotovou quinou načechráme vidličkou.
 - V malé misce prošleháme společně citronovou šťávu, miso pastu, javorový sirup a římský kmín. Tímto dresinkem zalijeme ještě teplou quinou a dobře promícháme.
 - V pánvi rozehřejeme lžičku sezamového oleje a přidáme uvařenou cizrnu. Opékáme za stálého míchání do mírného zezlátnutí cizrny. Poté stáhneme plamen, zasypeme uzenou paprikou a konopným semínkem, dochutíme 1/2 lžičky soli a dobře promícháme.
 - Papriku nakrájíme a mrkev nastrouháme na proužky.
 - Avokádo rozdělíme na čtvrtiny a zakápneme citronovou šťávou.
 - Do misek rozdělíme ochucenou quinou, cizrnu, opečený květák, připravenou zeleninu a klíčky.
 - Do každé misky přidáme také lžíci kimči.
 
| výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
| 
 
  | 
3 porce | 
||||
| energetická hodnota (kcal) | kcal | 492 | 119 | 1 475 | 400-700 kcal/porci | 
| bílkoviny | g | 20 | 4,9 | 60 | - | 
| sacharidy | g | 67,3 | 16,3 | 202 | - | 
| z toho cukry | g | 12 | 2,9 | 36,1 | - | 
| tuky | g | 16 | 3,9 | 48,1 | - | 
| z toho | - | - | - | - | |
| nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 2 | 0,5 | 6 | ≤ 2 g/100 g | 
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g | 
| vláknina | g | 149 | 3,6 | 44,7 | ≥ 1,2/100 g | 
| sůl | g | 3,1 | 0,7 | 9,2 | ≤ 0,875/100 g | 
| přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g | 
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).

MUDr. Daniela Lilling
