Recepty 1. 1. 2019 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Čočkový salát s pečenou řepou, rukolou a mozzarellou

Řepa je klasickou podzimní surovinou, která má v kuchyni široké využití. Můžete ji použít do pomazánek, polévek, rizota, pro přípravu smoothie a dá se z ní dokonce i péct. Anebo si řepou můžete zpestřit zeleninový salát, vyzkoušejte například tento vynikající čočkový salát s rukolou a mozzarellou.

Zdravé saláty z čočky
Čočkový salát s červenou řepou - foto: Marek Žilka

Červená řepa je zdrojem mnoha prospěšných látek. Obsahuje řadu vitaminů (skupiny B, C, provitamin A), minerálních látek (bohatá je především na draslík) a rostlinná barviva s mnoha pozitivními účinky (antokyany, betain).

Také čočka (a luštěniny obecně) našemu zdraví prospívají a dodají salátu i potřebné bílkoviny, díky nimž nás salát více zasytí. K obsahu bílkovin přispívá i mozzarella, která má jako jeden z mála sýrů nízký obsah soli.

Piniová semínka salát obohatí o kvalitní tuky.

Suroviny 

čočka 400 g
červená řepa 400 g
rukola 80 g
mozzarella 120 g
piniová semínka 16 g

Na dresink:

olivový olej 10 g
balsamikový ocet 8 g
med 6 g
sůl 1 g

Postup

Čočku si předem namočíme, uvaříme a necháme vychladnout (pro rychlejší přípravu lze využít i konzervovanou čočku). Červenou řepu zabalíme do alobalu a upečeme při 170 °C doměkka (dle velikosti to trvá cca 1-2 hodiny). Řepu necháme vychladnout, poté ji oloupeme a nakrájíme. Připravíme si dresink - smícháme olivový olej, balsamikový ocet, med a sůl, důkladně rozmícháme, aby nám vznikla emulze a ingredience se propojily. Čočku smícháme s nakrájenou řepou, přidáme rukolu a lehce promícháme s dresinkem. Na závěr přidáme mozzarellu a posypeme piniovými semínky.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

3 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  385,8  111,2 1157,4  
bílkoviny g  21,4 6,2 64,2 -
sacharidy g  39,1 11,3 117,2 -
z toho cukry g  13,3 3,8 39,9 -
tuky g  16,4 4,7 49,3 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g 6,2
1,8 18,5 ≤ 1,1 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0 0 0 ≤ 0,1 g/100 g
vláknina g 9,1
2,6 27,4  
sůl g  1,0 0,3 3,0 ≤ 0,5 g/100 g
přidaný cukr g 1,6 0,5 4,9 ≤ 2,5 g/100g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehké jídlo).





Mohlo by vás také zajímat: