Recepty 22. 11. 2018 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Jáhlový nákyp

Jáhly jsou tradiční surovinou, která byla v dřívějších dobách naprosto běžnou součástí jídelníčku. V dnešní době je trochu opomíjíme, což je velká škoda. Využití jáhel v kuchyni je opravdu různorodé a můžete je použít jak naslano, tak nasladko. Vyzkoušejte například jáhlový nákyp s jogurtem, který může být skvělou snídaní nebo svačinkou.

Jáhlový nákyp
Jáhlový nákyp - foto: Marek Žilka

Jáhly jsou oloupaná zrna prosa, svým tvarem trochu připomínají kuskus. Jedná se o přirozeně bezlepkovou surovinu, a proto jsou vhodné i pro ty, kdo mají alergii na lepek nebo trpí celiakií. Pro zpestření jídelníčku bychom na ně ale neměli zapomínat, i když jsme zdraví a lepek tolerujeme.

Jáhly jsou především zdrojem komplexních sacharidů, menšího množství bílkovin (12 g) a obsahují jen minimum tuku (2,5 g). Jáhly jsou také zdrojem řady prospěšných látek, zejména některých vitaminů (skupiny B) a minerálních látek (draslíku, hořčíku, zinku a některých dalších).

Vejce společně s jogurtem dodávají nákypu plnohodnotné bílkoviny, díky čemuž nás nákyp zasytí. Ořechy zase přispějí kvalitními tuky bohatými na nenasycené mastné kyseliny. Banán s rozinkami a čekankovým sirupem zajistí nákypu sladkou chuť a není třeba přidávat žádný cukr. Jedná se zkrátka o vyváženou snídani nebo svačinku, kterou určitě stojí za to vyzkoušet!

Suroviny

jáhly (v suchém stavu) 200 g
banán 300 g
jogurt bílý polotučný 250 g
vejce 3 ks
hrozinky 100 g
mandle mleté 60 g
sirup čekankový 20 g
skořice mletá 1 g 
voda 300 ml

Postup

Jáhly nejprve spaříme vroucí vodou, aby nebyly hořké. Poté je uvaříme do kašovité konzistence (na 200 g jáhel budeme potřebovat asi 750 ml vody). Po uvaření necháme vychladnout. Pokud budou jáhly během chladnutí příliš houstnout, přidáme trochu mléka a zamícháme. Zralé banány si rozmačkáme na kaši a přidáme žloutky, jogurt, rozinky a nasekané mandle, směs dochutíme skořicí a čekankovým sirupem a zamícháme. Přidáme jáhly a promícháme. Z bílků si vyšleháme sníh a opatrně vmícháme do směsi. Směs vlijeme do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Pečeme při 180 stupních asi 40 minut.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal 519,2 150,4 2077 400-700 kcal/porci
bílkoviny g 19,8 5,7 79,1 -
sacharidy g 75,7 21,9 303 -
z toho cukry g 27,4 7,9 109,6 -
tuky g 14,6 4,2 58,5 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g 3,0 0,9 12,0 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g 0
0 0 ≤ 15 g/100 g
vláknina g 12,1 3,5 48,6 ≥1,2 g/100 g
sůl g 0,2
0,1 1 ≤ 0,875g/100 g
přidaný cukr g 0,2 0,1 0,9 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).





Mohlo by vás také zajímat: