Recepty 20. 9. 2018 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Mrkvový dort s řeckým jogurtem

Mrkvový dort už se stává klasikou, která však nikdy neomrzí. Tuhle dobrotu nabízí už i řada kaváren a cukráren, ne vždy se však jedná o zdravý a nutričně vyvážený dezert, jak by název napovídal. Mnohdy může energií předčit i klasické zákusky. Proto uděláte nejlépe, pokud si ho připravíte doma. A není to nic složitého.

Zdravý mrkvový dortík
Mrkvový dort s řeckým jogurtem - foto: Marek Žilka

Mrkev dodá dortu nejen krásnou barvu, ale i plno vitaminů a dalších prospěšných látek. Významný je zejména obsah karotenů. Díky mrkvi je navíc dortík krásně vláčný a příjemně sladký.

Ořechy dodají příznivé nenasycené mastné kyseliny, lískové ořechy jsou bohaté především na mononenasycené mastné kyseliny. Skvěle se doplňují s použitým řepkovým olejem, který je bohatý také na polynenasycené mastné kyseliny. Místo lískových ořechů ale můžete použít i ořechy vlašské nebo jiné druhy, které máte zrovna k dispozici. Díky mrkvi, ořechům a celozrnné mouce je tento dort bohatý na vlákninu, jejíž příjem je většinou v českých jídelníčcích nedostatečný.

Aby dortíku nechyběly potřebné bílkoviny, doplňte ho pořádnou vrstvou jogurtové polevy. Tu připravíte z řeckého jogurtu a dosladíte čekankovým sirupem. Řecký jogurt je bohatý na bílkoviny a pokud zvolíte nízkotučnou variantu, neobsahuje téměř žádný tuk. Čekankový sirup je výjimkou z řad všech možných sirupů, který lze bez obav doporučit. Výjimečný je tím, že jeho základ tvoří inulin. Inulin je druh vlákniny s mnoha prospěšnými účinky, výrazně nepřispívá ke kalorické hodnotě pokrmu a zároveň má přirozeně sladkou chuť.

Tento dortík je plný prospěšných živin a můžete si ho s klidem dopřát i jako plnohodnotnou snídani či svačinu.

Suroviny 

mrkev  500 g
mouka celozrnná špaldova 200 g
třtinový cukr 80 g
vejce (4ks) 200 g
zakysané mléko 130 g
řepkový olej 40 g
lískové ořechy 60 g
kypřící prášek 10 g
hrozinky 35 g
skořice mletá 2 g

Na polevu:

jogurt bílý řecký 0,1% Milko  420 g
čekankový sirup 40 g

Postup

Mrkev nastrouháme najemno. V míse smícháme mouku, cukr a kypřicí prášek do perníku. V jiné míse smícháme žloutky, olej a kefír. Obě směsi smícháme dohromady a přidáme rozinky, nasekané ořechy a nastrouhanou mrkev. Z bílků vyšleháme sníh a opatrně vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do dortové formy vyložené pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C cca 40 minut. Necháme vychladnout. Řecký jogurt ochutíme skořicí a čekankovým sirupem. Vychladlý dortík potřeme řeckým jogurtem a podáváme.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

28 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal 97 158 2 714,8 110 kcal/porci
bílkoviny g 3,9 6,4 110,5 -
sacharidy g 10,7 14,4 299,5 -
z toho cukry g 4,9 8 138 -
tuky g 3,7 6,1 104,3 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g 0,5 0,8 14,4 ≤ 5 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0.4 g/100 g
vláknina g 2,4 3,9 66,8  
sůl g 0,2 0,326 5,596 ≤ 1 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snacky, mražené krémy a zmrzlina).





Mohlo by vás také zajímat: