Pro přípravu můžete využít luštěninové těstoviny, které jsou oproti klasickým těstovinám bohatší na bílkoviny a vlákninu. Pokud byste použili klasické těstoviny, které obsahují méně bílkovin, přidejte do salátu například ještě vajíčko, kuřecí prso nebo jinou surovinu bohatou na bílkovinu. Zelenina salátu dodá nejen svěží chuť, ale i prospěšné vitaminy a antioxidanty.

Těstovinové saláty se často připravují s hutnými majonézovými dresinky. Pokud na dresink místo majonézy použijete bílý jogurt, salát odlehčíte a zároveň obohatíte o dobře využitelný vápník.

Igredience - 2 porce

salát  
cizrnové těstoviny  200 g
okurka  200 g
ředkvičky  100 g
dresing  
bílý jogurt 200 g
olivový olej  15 ml
citrónová šťáva  10 ml
máta čerstvá  10 g
sůl  3 g
pepř 1 g
petrželová nať 10 g

Postup 

  1. Těstoviny uvaříme dle návodu a necháme vychladnout.
  2. Do větší mísy nakrájíme na drobné plátky okurku (kterou zbavíme semínek) a ředkvičky.
  3. Promícháme s dresinkem, který si připravíme z jogurtu, olivového oleje, citronové nebo limetkové šťávy, soli, pepře a čerstvé nasekané máty a petrželky.
  4. Pokud máme rádi, tak můžeme přidat i kopr.
  5. Přidáme těstoviny a vše promícháme. Necháme chvíli odpočinout a podáváme.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

2 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  495  102  990 350-550 kcal/porci
bílkoviny g  28,4  6  57 -
sacharidy g  65  13,4  130 -
z toho cukry g  11  2,3  22 -
tuky g  15,2  3,1  30,5 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  3,3  0,7  6,6 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  16  3,3  31,9 ≥ 1,4/100 g
sůl g  1,6  0,3  3,2 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3,0 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (přesnídávka, lehký oběd).