Pro přípravu můžete využít luštěninové těstoviny, které jsou oproti klasickým těstovinám bohatší na bílkoviny a vlákninu. Pokud byste použili klasické těstoviny, které obsahují méně bílkovin, přidejte do salátu například ještě vajíčko, kuřecí prso nebo jinou surovinu bohatou na bílkovinu. Zelenina salátu dodá nejen svěží chuť, ale i prospěšné vitaminy a antioxidanty.
Těstovinové saláty se často připravují s hutnými majonézovými dresinky. Pokud na dresink místo majonézy použijete bílý jogurt, salát odlehčíte a zároveň obohatíte o dobře využitelný vápník.
Igredience - 2 porce
salát | |
cizrnové těstoviny | 200 g |
okurka | 200 g |
ředkvičky | 100 g |
dresing | |
bílý jogurt | 200 g |
olivový olej | 15 ml |
citrónová šťáva | 10 ml |
máta čerstvá | 10 g |
sůl | 3 g |
pepř | 1 g |
petrželová nať | 10 g |
Postup
- Těstoviny uvaříme dle návodu a necháme vychladnout.
- Do větší mísy nakrájíme na drobné plátky okurku (kterou zbavíme semínek) a ředkvičky.
- Promícháme s dresinkem, který si připravíme z jogurtu, olivového oleje, citronové nebo limetkové šťávy, soli, pepře a čerstvé nasekané máty a petrželky.
- Pokud máme rádi, tak můžeme přidat i kopr.
- Přidáme těstoviny a vše promícháme. Necháme chvíli odpočinout a podáváme.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
2 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 495 | 102 | 990 | 350-550 kcal/porci |
bílkoviny | g | 28,4 | 6 | 57 | - |
sacharidy | g | 65 | 13,4 | 130 | - |
z toho cukry | g | 11 | 2,3 | 22 | - |
tuky | g | 15,2 | 3,1 | 30,5 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 3,3 | 0,7 | 6,6 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 16 | 3,3 | 31,9 | ≥ 1,4/100 g |
sůl | g | 1,6 | 0,3 | 3,2 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3,0 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (přesnídávka, lehký oběd).