Recepty 26. 7. 2023 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Osvěžující těstovinový salát s okurkou a ředkvičkami

Nemáte chuť na těžké, syté jídlo? V letním období jsou skvělou volbou saláty. Připravte si s námi těstovinový salát se zeleninou, který vás osvěží a zasytí tak akorát. A navíc byl certifikován logem Vím, co jím, takže si můžete být jisti, že je perfektně nutričně vyvážený. Koneckonců, přesvědčte se sami - v receptu najdete i tabulku s výživovými údaji.

Foto: Pavla Vomastková

V létě obvykle vyhledáváme lehčí, méně sytá jídla než je tomu po zbytek roku. Kromě toho, že jsou saláty rychlé na přípravu (a nemusíme tak trávit hodiny v kuchyni), můžeme v nich zužitkovat sezónní zeleninu, která nám právě dozrává na zahrádkách. 

  • Pro přípravu tohoto salátu doporučujeme luštěninové těstoviny, které jsou oproti klasickým těstovinám bohatší na bílkoviny a vlákninu. A je to vlastně skvělý způsob, jak nenásilně zařadit luštěniny do svého jídelníčku.

Pokud byste použili klasické těstoviny, které obsahují méně bílkovin, přidejte do salátu například ještě vajíčko, kuřecí prso nebo jinou surovinu bohatou na bílkovinu.

  • Zelenina salátu dodá nejen svěží chuť, ale i prospěšné vitaminy a antioxidanty.

Těstovinové saláty se často připravují s hutnými majonézovými dresinky. Pokud na dresink místo majonézy použijete bílý jogurt, salát odlehčíte a zároveň obohatíte o dobře využitelný vápník.

Igredience: 2 porce

Salát  
cizrnové těstoviny  200 g
okurka  200 g
ředkvičky  100 g
Dresink  
bílý jogurt 200 g
olivový olej  15 ml
citrónová šťáva  10 ml
máta čerstvá  10 g
sůl  3 g
pepř 1 g
petrželová nať 10 g

Postup 

  1. dresink do salátuTěstoviny uvaříme dle návodu a necháme vychladnout.
  2. Do větší mísy nakrájíme na slabé plátky ředkvičky a okurku, kterou zbavíme případných semínek.
  3. Z jogurtu, olivového oleje, citronové nebo limetkové šťávy, soli, pepře a čerstvé nasekané máty a petrželky si připravíme dresink. Máte-li rádi kopr, můžete přidat i ten.
  4. K nakrájené zelenině přidáme zchladlé těstoviny a přilijeme dresink. 
  5. Vše společně důkladně, ale zlehka promícháme. Necháme chvíli odpočinout a podáváme.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

2 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  495  102  990 350-550 kcal/porci
bílkoviny g  28,4  6  57 -
sacharidy g  65  13,4  130 -
z toho cukry g  11  2,3  22 -
tuky g  15,2  3,1  30,5 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  3,3  0,7  6,6 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  16  3,3  31,9 ≥ 1,4/100 g
sůl g  1,6  0,3  3,2 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3,0 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (přesnídávka, lehký oběd).





Mohlo by vás také zajímat: