![]() |
| Fotografie: Tomáš Martínez |
Jablečné cukroví
Cukroví na Vánoce lze připravit i ze zdravějších surovin než je máslo, cukr a bílá mouka. Mouku nahrazuji v tomto receptu namletými ovesnými vločkami, máslo vlašskými ořechy a cukr rozinkami, jablky a medem. Výsledkem je úžasně křehké, přirozeně sladké a po skořici voňavé cukroví. A díky vysokému obsahu vlákniny nás zasytí jen pár kousků. Tyto jablečné ovesné placičky si můžete upéct i kdykoli během roku jako zdravější alternativu sušenek. Nabízí Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog.
SUROVINY :
| rozinky | 150 g |
| jablka | 150 g |
| ořechy vlašské | 150 g |
| skořice mletá | 10 g |
| ovesné vločky | 150 g |
| citrónová šťáva | 10 g |
| med | 30 g |
| sůl | 1 g |
POSTUP:
Rozinky namočíme do vody a necháme chvíli namáčet. Mezitím si nameleme ovesné vločky najemno a přesypeme do mísy, pak si rozmixujeme vlašské ořechy a vzniklou tužší hmotu přendáme do mísy a spojíme s ovesnou moukou. Poté rozmixujeme oloupaná a pokrájená jablka a slité rozinky. Smícháme s ořechovo-ovesnou hmotou a dochutíme skořicí, špetkou soli, šťávou z citronu a dosladíme medem. Měla by nám vzniknout tuhé těsto, v případě potřeby přidáme namleté vločky nebo na zředění slitou vodu od rozinek či na doslazení med. Z těsta vytvoříme placičky, které dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 10 minut. Můžeme navrch dozdobit vlašskými ořechy a posypat skořicí.
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.
| živové údaje | na porci | na 100g | celkem | Kritéria Vím, co jím | |
| 26 g |
25 porcí |
svačinka | |||
| energetická hodnota (kcal] | kcal | 91 | 351 | 2 284 | max 110 kcal/porci |
| bílkoviny | g | 2 | 8,4 | 54,9 | - |
| sacharidy | g | 12 | 45 | 292,7 | - |
| z toho cukry | g | 6 | 22 | 143,1 | - |
| tuky | g | 4 | 16,1 | 104,5 | - |
| z toho | - | - | - | - | |
| nasycené mastné kyseliny (SAFA) | g | 0 | 1,7 | 11,1 | ≤ 1.1 g/100 g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty |
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0.1 g/100 g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty |
| vláknina | g | 2 | 6 | 39,2 | |
| sodík | mg | 0 | 0,063 | 0,41 | ≤ 400 mg/100 g |
| přidaný cukr | g | 1 | 3,8 | 24,6 | ≤ 20 g/100 g |




