![]()  | 
| Fotografie: Martina Matičková | 
Lívance plné chuti a vitamínů
Klasické lívance připravuji ze špaldové mouky, podmáslí a vajec. Do těsta jsem zkusila přidat mletý mák a javorový sirup. Popisuje Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog.
SUROVINY :
| Mouka celozrnná špaldova | 150 g | 
| Vejce 1ks | 150 g | 
| Mák | 100 g | 
| Kypřící prášek | 5 g | 
| Řepkový olej | 20 g | 
| Podmáslí 0,5% | 50 g | 
| Javorový sirup | 100 g | 
| Sůl | 1 g | 
| Vanilkový extrakt | 5 g | 
| Pomerančová kůra | 5 g | 
| Pomeranč | 400 g | 
| Bílý jogurt | 300 g | 
POSTUP:
V míse smícháme mouku, kypřící prášek, špetku soli a přidáme javorový sirup (80 g), podmáslí, jedno vejce, vanilkový extrakt, pomerančovou kůru a mletý mák. Vše důkladně promícháme a necháme chvíli odpočinout. Na lívanečníku nebo pánvi na oleji lívance dozlatova z obou stran opečeme a podáváme s jogurtem a plátky pomeranče. Při podávání lívance polijeme zbývajícím javorovým sirupem.
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.
| Výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | Kritéria Vím, co jím | |
| 
 20 porcí  | 
svačinka | ||||
| energetická hodnota (kcal] | kcal | 102 | 147 | 2 042 | max 110 kcal/porci | 
| bílkoviny | g | 4 | 5,1 | 70,4 | - | 
| sacharidy | g | 13 | 19,1 | 264,4 | - | 
| z toho cukry | g | 6 | 9 | 125,4 | - | 
| tuky | g | 4 | 5,7 | 79,4 | - | 
| z toho | - | - | - | - | |
| nasycené mastné kyseliny (SAFA) | g | 1 | 1 | 13,9 | ≤ 1.1 g/100 g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty | 
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0.1 g/100 g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty | 
| vláknina | g | 2 | 2,7 | 38,1 | |
| sodík | mg | 0 | 0,09 | 1,25 | ≤ 400 mg/100 g | 
| přidaný cukr | g | 3 | 4,3 | 59,5 | ≤ 20 g/100 g | 




