Makové lívance s pomerančem
Fotografie: Martina Matičková

Lívance plné chuti a vitamínů

Klasické lívance připravuji ze špaldové mouky, podmáslí a vajec. Do těsta jsem zkusila přidat mletý mák a javorový sirup. Popisuje Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog.

SUROVINY :

Mouka celozrnná špaldova    150 g
Vejce 1ks 150 g
Mák 100 g
Kypřící prášek 5 g
Řepkový olej 20 g
Podmáslí 0,5% 50 g
Javorový sirup 100 g
Sůl 1 g
Vanilkový extrakt 5 g
Pomerančová kůra 5 g
Pomeranč 400 g
Bílý jogurt 300 g

POSTUP:

V míse smícháme mouku, kypřící prášek, špetku soli a přidáme javorový sirup (80 g), podmáslí, jedno vejce, vanilkový extrakt, pomerančovou kůru a mletý mák. Vše důkladně promícháme a necháme chvíli odpočinout. Na lívanečníku nebo pánvi na oleji lívance dozlatova z obou stran opečeme a podáváme s jogurtem a plátky pomeranče. Při podávání lívance polijeme zbývajícím javorovým sirupem.

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.

živové údaje na porci na 100g celkem  Kritéria Vím, co jím
   

 20 porcí 

svačinka
energetická hodnota (kcal] kcal  102  147  2 042  max 110  kcal/porci
bílkoviny  g 4 5,1 70,4 -
sacharidy g 13 19,1 264,4  -
  z toho cukry g  6 9 125,4 -
tuky g 4 5,7 79,4 -
    z toho    -
    nasycené mastné kyseliny (SAFA) g 1 1 13,9  ≤ 1.1 g/100 g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty
    transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0.1 g/100 g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty
vláknina g 2 2,7 38,1  
sodík mg  0  0,09 1,25  ≤ 400 mg/100 g
přidaný cukr g 3 4,3  59,5  ≤ 20 g/100 g