Recepty 22. 1. 2020 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Rýže s tofu, hráškem a cuketou

Dnes si uvaříme bez masa. Snadno, rychle a barevně!

Rýže s tofu - foto: Marek Žilka

Rýže je zdrojem komplexních sacharidů, pokud zvolíte verzi natural, obsahuje i významné množství vlákniny a široké spektrum minerálních látek a některých vitamínů (zejména skupiny B). Tofu je pro svůj vysoký obsah bílkovin vyhledávanou složkou stravy vegetariánů a veganů. Určitě se ale vyplatí ho občas do jídelníčku zařadit, i když patříte mezi „masožravce“. Tofu obsahuje i cenné vitamíny a minerální látky. Hrášek a cuketa dodají také celou řadu potřebných mikroživin a sezamová semínka obohatí pokrm svým obsahem nenasycených mastných kyselin.

Suroviny

uzené tofu  200 g
dlouhozrnná rýže natural (v suchém stavu)  120 g
cuketa  240 g
hrášek  100 g
sezamová semínka  10 g
sójová omáčka  10 g
řepkový olej  6 g

Postup

  1. Rýži uvaříme dle návodu na obale.
  2. Cuketu nakrájíme a orestujeme na troše řepkového oleje, po chvíli přidáme i hrášek (čerstvý nebo mražený) a uvařenou rýži a chvíli restujeme, na závěr dochutíme sójovou omáčkou.
  3. Tofu nakrájíme na plátky a opečeme na pánvi z obou stran, přidáme k rýži, posypeme sezamovými semínky a podáváme.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

2 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  454,1  112,8  908,2 400 - 700 kcal/porci
bílkoviny g  20,8  5,2  41,7 -
sacharidy g  59  14,6  117,9 -
z toho cukry g  5,8  1,4  11,5 -
tuky g  14,7  3,7  29,4 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  1,8  0,4  3,5 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  4,8  1,2  9,7 ≥ 1,2/100 g
sůl g  1,1  0,3  2,2 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0 0 0 ≤ 3,0 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).





Mohlo by vás také zajímat: