Proč pro jednou vyzkoušet červenou čočku namísto červeného masa? Tato odlehčená vegetariánská verze nabízí na rozdíl od masové pořádnou porci vlákniny, která je důležitá nejen pro zdraví našich střev.
Tatarák z červené čočky s topinkami
Vyzkoušejte tuto lahodnou a lehce pikantní verzi z červené čočky, která je plná snadno stravitelných bílkovin.

 Čočka je bohatá také na železo či vitamíny skupiny B, ale je zcela prostá nasycených živočišných tuků a cholesterolu, které mohou přispívat ke vzniku civilizačního onemocnění.
Čočka je bohatá také na železo či vitamíny skupiny B, ale je zcela prostá nasycených živočišných tuků a cholesterolu, které mohou přispívat ke vzniku civilizačního onemocnění.
V úpravě bez kari koření je tento recept vhodný i pro menší děti.
Ingredience: 3 porce
| Čočka červená | 190 g | 
| Cibule | 70 g | 
| Olej olivový | 13 g | 
| Rajčatový protlak | 16 g | 
| Kari koření | 2 g | 
| Paprika mletá červená | 2 g | 
| Česnek | 3 g | 
| Vývar zeleninový | 360 ml | 
| Sůl | 5 g | 
| Chléb celozrnný žitný tmavý | 160 g | 
| Česnek | 6 g | 
Postup
- Červenou čočku několikrát propereme v sítku horkou vodou a necháme okapat.
- Na lžíci olivového oleje zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme kari koření, papriku, tomatový protlak i okapanou čočku. Chvíli restujeme a mícháme, aby se koření nepřipálilo.
- Přilijeme zeleninový vývar, osolíme, stáhneme plamen na minimum a necháme dusit pod pokličkou přibližně 15 minut. Čočka by neměla být rozvařená na kaši, ale stále mírně al dente. Pokud je čočka příliš tvrdá, přilijeme trochu vývaru a necháme ještě několik minut dusit.
- Dle chuti přidáme sůl, pepř nebo čerstvé bylinky.
- Když se tekutina vstřebá, přidáme prolisovaný stroužek česneku.
- Dle chuti přidáme sůl, pepř nebo čerstvé bylinky.
- Plátky chleba opečeme na pánvi nebo v topinkovači.
- Ještě horké topinky potřeme stroužkem česneku.
- Tatarák podáváme s teplými topinkami a zeleninovým salátem.
| výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
| 
 | 3 porce | ||||
| energetická hodnota (kcal) | kcal | 435,9 | 158,1 | 1307,6 | 400-700 kcal/porci | 
| bílkoviny | g | 19,1 | 6,9 | 57,3 | - | 
| sacharidy | g | 66,4 | 24,1 | 199,2 | - | 
| z toho cukry | g | 5,3 | 1,9 | 16,0 | - | 
| tuky | g | 6,0 | 2,2 | 18,1 | - | 
| z toho | - | - | - | - | |
| nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 0,8 | 0,3 | 2,4 | ≤ 2 g/100 g | 
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g | 
| vláknina | g | 12,3 | 4,5 | 36,9 | ≥ 1,2/100 g | 
| sůl | g | 2,2 | 0,8 | 6,7 | ≤ 0,875/100 g | 
| přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g | 
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).

 MUDr. Daniela Lilling
MUDr. Daniela Lilling
