Čaj je dobrou tekutinou v každém počasí, léto nevyjímaje. Velkou výhodou čajů je, že jsou k dispozici v mnoha příchutích a lehce můžeme střídat druhy. Vychlazený čaj má ideální, resp. pokojovou teplotu a dobře hydratuje. Samozřejmě si můžete udělat i vlastní ledový čaj a k ochucení použít třeba vynikající hustý Syrob Kitl, vyrobený z malinové šťávy a malinové dužniny. Obsahuje vysoký podíl ovocné složky, na 100 ml sirupu je použito 102 ml malinové šťávy a dužniny. Vyrábí se za studena. Vítěz testu malinových sirupů.
Voňavý ledový čaj s malinovým sirupem
Voňavý ledový čaj je skvělé osvěžení v letních měsících. Samozřejmě základem pitného režimu by měla být obyčejná voda, ale mnohdy toužíme po změně. Jak tedy pitný režim oživit?

Suroviny
| malinový Syrob Kitl | 15 ml |
| ovocný čaj | 250 ml |
| citrónová šťáva | 5 ml |
Postup
Do šálku vložíme sáček čaje, zalijeme horkou vodou a necháme podle návodu vyluhovat. Čaj můžeme též připravovat zastudena – necháme vyluhovat ve studené vodě při pokojové teplotě po dobu cca 3 hodin. Ochutíme lžící malinového Syrobu Kitl a lžičkou citrónové šťávy. Čaj popíjíme vychlazený, můžeme doplnit ledovými kostkami.
| výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
|
1 porce | ||||
| energetická hodnota (kcal) | kcal | 62,25 | 23,1 | 62,26 | 30 kcal/porci |
| bílkoviny | g | 1,445 | 0,5 | 1,445 | - |
| sacharidy | g | 14,15 | 5,2 | 14,15 | - |
| z toho cukry | g | 13,65 | 5,1 | 13,65 | - |
| tuky | g | 0,3 | 0,1 | 0,3 | - |
| z toho | - | - | - | - | |
| nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 0,0195 | 1 | 0,0195 | ≤ 1,1 g/100 g |
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0.1 g/100 g |
| vláknina | g | 0 | 0 | 0 | |
| sůl | g | 0,015 | 0 | 0,015 | ≤ 0,05 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (nápoje ostatní).


PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.
