Čekanka v kuchyni
Čekanka listová se řadí mezi listovou zeleninu a konzumuje se v podobě čekankových puků. Je bohatá na vlákninu, vitamíny a minerály, zejména vitamín C, A, K a vitamíny skupiny B. Z minerálů obsahuje převážně vápník, hořčík, fosfor, draslík a zinek. Vyšší obsah vlákniny má blahodárný vliv na zažívání, podporuje peristaltiku střev a snižování cholesterolu v krvi.
Bílá čekanka má jemně nahořklou chuť, proto se doporučuje před konzumací čekanku důkladně opláchnout, odstranit svrchní listy a odříznout spodní část kořene, který je nejvíce hořký. Čekankové puky můžeme rozdělit na jednotlivé listy, které přidáváme do zeleninového salátu nebo je naplnit masovou či vegetariánskou směsí a dát zapéct. Čekankové puky se však dají také spařit či grilovat v celku jako zeleninová příloha. Radí odborná garantka, autorka článku a receptu Mgr. Zuzana Douchová
Fotografie: Tomáš Martínez |
RECEPT:
SUROVINY na 2 porce
čekanka bílá | 400 g |
víno bílé | 50g |
chléb toastový celozrnný | 100g |
maso kuřecí - prsa | 300g |
žampióny bílé | 350g |
rajčata | 350g |
česnek | 10g |
cibule červená | 100g |
vejce | 2ks |
pepř | 2g |
petrželová nať | 20g |
oříšek muškátový | 2g |
olej olivový | 20g |
sýr parmezán | 20g |
jogurt bílý | 200g |
POSTUP
Nejdříve si předehřejeme troubu na 180°C a připravíme si masovou směs. Cibuli a česnek si pokrájíme najemno a na oleji orestujeme. Pak přidáme na kostky pokrájená kuřecí prsa a žampiony a restujeme do opečení. Poté přidáme pokrájená rajčata a přilijeme bílé víno a necháme chvíli provařit. Směs odstavíme. Bílý jogurt smícháme s vejci, pepřem, nastrouhaným muškátovým oříškem a pokrájenou petrželkou. Zapékací misku lehce vymažeme olejem a poklademe rozpůlenými puky čekanky, na které poklademe masovou směs. Zalijeme jogurtovou směsí a navrch posypeme nastrouhaný parmazán. Dáme to trouby péct na 20-30 minut a na závěr zapneme gril, aby se udělala křupavá kůrka. Podáváme s opečeným celozrnným toastovým chlebem.
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.
Výživové údaje |
na porci |
na 100g |
celkem |
Kritéria Vím, co jím |
|
675g | |||||
energetická hodnota (kcal] | kcal | 482 | 71 | 1445,9 | 400-700 kcal / porci |
bílkoviny | g | 44 | 6,5 | 132,4 | |
sacharidy | g | 36 | 5,4 | 108,9 | |
z toho cukry | g | 11 | 1,6 | 32,7 | |
tuky | g | 16 | 2.4 | 48 | |
z toho | |||||
nasycené mastné kyseliny (SAFA) | g | 5 | 0,7 | 14,5 | ≤ 1.1 g / 100g or ≤ 13 en% |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0.1 g / 100g or ≤ 1.3 en% |
vláknina | g | 6 | 0,9 | 18,2 | ≥ 1.25g / 100kcal |
sodík | mg | 0 | 0,06 | 1,21 | ≤ 2.2 mg / kcal |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 2.5g / 100g or ≤ 13 en% |
Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
Fotografie: Tomáš Martínez