Recepty 11. 9. 2019 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Zapečené pohankové "rizoto"

Jídla na způsob rizota nemusí být jen z rýže, vyzkoušejte méně tradiční variantu z pohanky. Toto "rizoto" je opravdu vynikající a navíc pohanka váš jídelníček obohatí o řadu prospěšných látek.

Zapečené pohankové
Zapečené pohankové "rizoto" - foto: Marek Žilka

Pohanka je přílohou, na kterou se často zapomíná a je to velká škoda. Pohanka je zdrojem kvalitních polysacharidů, vlákniny, ale i řady dalších látek. Výjimečný je obsah rutinu, který působí pozitivně především na kardiovaskulární systém. Kromě "rizota" se dají z pohanky dělat i kaše, polévky, saláty nebo třeba pomazánky. Zařaďte tuto trochu zapomenutou surovinu pravidelně do svého repertoáru a obohaťte tak svůj jídelníček!

Suroviny 

 pohanka (v suchém stavu)  200 g
 olej řepkový  15 ml
 vejce 3 ks  150 g
 uzená kýta  200 g
 řapíkatý celer  160 g
 cibule  120 g
 česnek  15 g
 žampiony  200 g
 hrášek (mražený nebo čerstvý)  250 g
 vývar (hovězí)  200 ml
sůl, pepř  

Postup

Pohanku připravíme dle návodu na obale (pro lepší chuť ji můžeme uvařit ve vývaru). Cibuli, česnek a řapíkatý celer očistíme a nakrájíme na jemno, opečeme na pánvi na troše oleje. Poté přidáme na kousky nakrájené uzené a žampiony a vše krátce orestujeme. Na závěr přidáme pohanku a hrášek, osolíme, opepříme a vše důkladně promícháme. Takto připravenou směs přendáme do zapékací mísy, zalijeme rozšlehaným vejcem a necháme v troubě na 180 °C cca 25 min zapéct. Před podáváním můžeme ještě posypat čerstvou petrželkou nebo pažitkou. 

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  407,6  107,7  1630,3 400 - 700 kcal/porci
bílkoviny g  24,2  6,4  97 -
sacharidy g  48,8  12,9  195 -
z toho cukry g  6,4  1,7  25,5 -
tuky g  13,8  3,6  55,2 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  2,4  0,6  9,8 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  10,6  2,8  42,6 1,2/100 g
sůl g  2,4  0,6  9,8 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g 0 0 0 ≤ 3,0 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).





Mohlo by vás také zajímat: