Pojďte si připravit chutné a nutričně vyvážené bagely podle našeho receptu. Hlavními ingrediencemi receptu je cottage sýr, řecký jogurt a celozrnná žitná mouka.
Domácí celozrnné fit bagely
Bagely jsou kruhové pečivo s charakteristickým otvorem uprostřed. Populární jsou zejména v Americe, ale své příznivce mají po celém světě. Snadno si je připravíte i vy doma. Podle našeho receptu s celozrnnou žitnou moukou budou tyto lahodné bagely skvělou volbou pro zdravou a nutričně vyvážnou snídani či svačinu.

- 
Celozrnná mouka má oproti bílé řadu výhod. Pro její výrobu se používá nejen vnitřní část zrna, ale i obalové vrstvy zrna (otruby) a klíček. Díky tomu obsahuje celozrnná mouka vyšší podíl vlákniny, a to až trojnásobek oproti bílé. Vyšší je i podíl bílkovin, až o 4 %, vitamínů, minerálních látek a nenasycených mastných kyselin. Z vitamínu mají své zastoupení vitamíny B1, B2 a E, z minerálních látek pak nesmíme opomenout fosfor, vápník, hořčík, draslík, železo, zinek a selen. 
- 
Díky přítomné vláknině a zastoupení bílkovin mají výrobky z celozrnné mouky nižší glykemický index. Vyšší sytící schopnost zase zaručí, že po jejich konzumaci nebudete mít hned tak hlad. 
Ingredience: 4 porce
| Na bagely: | |
| cottage sýr Fit Madeta (-50 % tuku) | 150 g | 
| bílý řecký jogurt 0 % tuku | 100 g | 
| celozrnná žitná mouka | 130 g | 
| vejce | 1 ks | 
| prášek do pečiva | 12 g | 
| sůl | 2 g | 
| vejce na potření bagelů | 1 ks | 
| mák na posyp | 10 g | 
| Na podávání: | |
| žervé | 50 g | 
| krůtí prsní šunka | 100 g | 
| polníček | 30 g | 
| rajčata | 50 g | 
Postup
 Mouku si smícháme s práškem do pečiva a solí. Mouku si smícháme s práškem do pečiva a solí.
- Cottage sýr rozmixujeme tyčovým mixérem společně s jogurtem a vejcem.
- Obě směsi spojíme v hladké těsto. To rozdělíme na 4 díly, ze kterých vytvarujeme válečky. Válečky na koncích spojíme, aby nám vznikly bagely.
- Vzniklé bagely potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mákem a na pečicím papíře pečeme cca 20 minut na 170 °C.
- Po vychladnutí bagely rozkrojíme, spodní část namažeme žervé, obložíme šunkou, polníčkem a rajčátky a přiklopíme horním dílem.
| výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
| 
 | 4 porce | ||||
| energetická hodnota (kcal) | kcal | 250 | 145 | 1002 | ≤ 350 kcal/porci | 
| bílkoviny | g | 20,0 | 11,6 | 80,1 | - | 
| sacharidy | g | 28,7 | 16,6 | 114,7 | - | 
| z toho cukry | g | 4,2 | 2,4 | 16,8 | - | 
| tuky | g | 5,5 | 3,2 | 21,9 | - | 
| z toho | - | - | - | - | |
| nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1,8 | 1,0 | 7,3 | ≤ 2,2 g/100 g | 
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g | 
| vláknina | g | 4,6 | 2,7 | 18,5 | ≥ 1,4 g/100 g | 
| sůl | g | 1,01 | 0,59 | 4,05 | ≤ 1,125 g/100 g | 
| přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 8 g/100 g | 
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (obložené chleby a pečivo).

 Pavla Vomastková
Pavla Vomastková
