Pokud na přípravu použijete hrášek mražený, bude tato pomazánka hotová raz dva. S čerstvým hráškem vás čeká jen o trochu víc práce s jeho vyloupáním, i to ale půjde snadno. Odměnou vám bude lahodná pomazánka, která potěší nejen vaše chuťové buňky, ale i oči.
Topinka s hráškovou pomazánkou a klíčky rozzáří každý talíř
Vyzkoušejte jarní svěží pomazánku z hrášku. Pokud nemáte hrášek čerstvý, bez obav můžete použít i mražený. Kvalitní mražená zelenina, která se sklízí v plné zralosti a šetrně zpracovává, může mít dokonce více vitaminů než ta čerstvá, která se déle nebo nevhodně skladuje.

- Hrášek je bohatým zdrojem vlákniny, vitaminu C, kyseliny listové, antioxidantů a některých minerálních látek. Obsahuje také poměrně velký podíl hodnotných bílkovin.
- Klíčky jsou naklíčená semena, které jsou pro náš organismus skvělým zdrojem cenných látek. Kromě vitamínů E a C stojí za zmínku vitamíny skupiny B, dále pak hořčík, vápník, železo, fosfor, mangan či draslík. Klíčky si snadno vypěstujete i toma, buď v klíčící misce, nebo na vatě.
- Jako pojivo do pomazánky použijte méně tučný sýr nebo tvaroh, skvělou volbou je například lučina se skyrem, které oproti klasické lučině obsahuje třikrát méně tuku.
Ingredience: 4 porce
| Na pomazánku: | |
| čerstvý nebo mražený hrášek | 360 g | 
| lučina skyr | 180 g | 
| citronová šťáva | 20 g | 
| čerstvá bazalka | 30 g | 
| sůl | 1 g | 
| pepř | 1 g | 
| K podávání: | |
| celozrnný toastový chléb | 12 ks | 
| hrachové klíčky | 120 g | 
Postup
- Čerstvý hrášek vyloupeme z lusků. Pokud použijeme mražený hrášek, krátce ho povaříme a rychle zchladíme.
- Hrášek rozmixujeme nebo rozmačkáme vidličkou společně s lučinou. Ochutíme nasekanou čerstvou bazalkou, solí, pepřem a citronovou šťávou a důkladně promícháme.
- Toustový chléb si opečeme nasucho na pánvi nebo v topinkovači. Namažeme pomazánkou a bohatě posypeme klíčky.
| výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
| 
 | 4 porce | ||||
| energetická hodnota (kcal) | kcal | 355 | 140 | 1 420 | 350-550 kcal/porci | 
| bílkoviny | g | 12,7 | 5,0 | 50,7 | - | 
| sacharidy | g | 51,2 | 20,2 | 204,8 | - | 
| z toho cukry | g | 8,0 | 3,1 | 31,8 | - | 
| tuky | g | 32,9 | 3,3 | 8,2 | - | 
| z toho | - | - | - | - | |
| nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 3,2 | 1,2 | 12,7 | ≤ 2 g/100 g | 
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g | 
| vláknina | g | 8,7 | 3,4 | 34,9 | ≥ 1,4 g/100 g | 
| sůl | g | 1,81 | 0,71 | 7,22 | ≤ 0,875 g/100 g | 
| přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g | 
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehké jídlo).

 Ing. Hana Pávková Málková
Ing. Hana Pávková Málková
