- Základem těsta je špenát. Podobně jako další druhy listové zeleniny je i špenát bohatý na kyselinu listovou (vitamín B9) a vitamín K. Obsahuje také vitamín C, betakaroten, další vitamíny skupiny B (B1 a B2) a dodává lidskému organismu řadu minerálních látek, jako je draslík, vápník, hořčík a železo. Obsahuje velký podíl vody a jen velmi málo sacharidů a tuků, rovněž i malé množství bílkovin a vlákniny (2,2 g na 100 g).
- Mořské ryby, tedy i losos, jsou zdrojem hodnotných, lehce stravitelných bílkovin, zdraví prospěšných tuků, minerálních látek a vitaminů. Významné je množství jódu a omega 3 mastných kyselin, které působí příznivě na kardiovaskulární systém. Losos patří mezi tučné ryby, dobrou zprávou ale je, že se jedná o tuk s příznivým složením. V receptu je použit losos uzený, který může mít poměrně vysoký obsah soli, proto není vhodné to s jeho konzumací přehánět.
- Díky tvarohové náplni dostanete do těla tolik potřebný vápník, zároveň je tvaroh bohatý na bílkoviny, a tak vás roláda i dostatečně zasytí.
Ingredience: 3 porce
| Na těsto: | |
| baby špenát | 400 g |
| vejce | 3 ks |
| celozrnná hladká špaldová mouka | 80 g |
| prášek do pečiva | 5 g |
| česnek 1 stroužek | 3 g |
| sůl | 2,5 g |
| Na náplň: | |
| nízkotučný tvaroh | 120 g |
| čerstvý sýr typu žervé | 120 g |
| česnek 1 stroužek | 3 g |
| cherry rajčata | 100 g |
| uzený losos | 100 g |
| loupaná slunečnicová semínka | 30 g |
Postup
- Nejprve si předehřejeme troubu na 180 °C.
- Čerstvý špenát spaříme horkou vodou a necháme 2 minuty odstát. Poté ho scedíme a důkladně vymačkáme všechnu vodu.
- Špenát dáme do mixéru, přidáme utřený česnek, žloutky, ¼ lžičky soli, mouku promíchanou s kypřicím práškem a vše spolu důkladně promixujeme dohladka.
- Bílky si vyšleháme se ¼ lžičkou soli do tužšího, ale nepřešlehaného sněhu.
- Obě hmoty opatrně stěrkou spojíme a natřeme na plech o velikosti ca 30x40 cm vyložený pečicím papírem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180 °C ca 10-15 minut, propečenost vyzkoušíme špejlí.
- Hotový plát překlopíme na nový pečicí papír a použitý papír opatrně sloupneme. Necháme vychladnout.
- Na náplň si v míse prošleháme ruční metličkou tvaroh s čerstvým sýrem a utřeným stroužkem česneku.
- Náplň rovnoměrně rozetřeme na vychladlý plát, část si necháme stranou na ozdobu. Na okraj jedné delší strany poklademe v jedné řadě kousky uzeného lososa a v druhé řadě na poloviny překrojená rajčátka, roládu od této strany zavineme. Povrch ozdobíme zbylou náplní a posypeme slunečnicovými semínky. Dáme na 2 hodiny do lednice odležet.
| výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
|
3 porce |
||||
| energetická hodnota (kcal) | kcal | 357 | 97 | 1 070 | 350-550 kcal/porci |
| bílkoviny | g | 30,3 | 8,2 | 90,9 | - |
| sacharidy | g | 24,9 | 6,8 | 74,8 | - |
| z toho cukry | g | 5,3 | 1,4 | 15,9 | - |
| tuky | g | 14,7 | 4,0 | 44,0 | - |
| z toho | - | - | - | - | |
| nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 5,9 | 1,6 | 17,8 | ≤ 2 g/100 g |
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
| vláknina | g | 5,6 | 1,5 | 16,8 | ≥ 1,4 g/100 g |
| sůl | g | 1,69 | 0,46 | 5,06 | ≤ 0,875 g/100 g |
| přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (pokrmy určené k přesnídávce).



