• Losos patří mezi skvělé přírodní zdroje omega-3 mastných kyselin, které nám v jídelníčcích často chybí. Kromě toho je i cenným zdrojem jódu a kvalitních bílkovin.
  • Nebojte se velkého množství cukru a soli v receptu, je potřeba pro správné namarinování, marinádu ale z lososa následně odstraníte.
  • Červená řepa dodá rybě především krásnou barvu. Je ale taktéž nutričně bohatá, a proto si z ní připravte salát, kterým lososa doplníte. Pro rychlejší přípravu můžete použít předvařenou řepu. Červená řepa je zdrojem mnoha prospěšných látek. Obsahuje vitaminy (skupiny B, C, provitamin A), minerální látky (bohatá je především na draslík) a rostlinná barviva s řadou pozitivních účinků (antokyany, betain).

Ingredience: 4 porce

losos 200 g
čerstvý kopr  
Marináda  
sůl  40 g
cukr  40 g
citronová šťáva  20 ml
nastouhaná červená řepa  40 g
bobkový list, nové koření  
Salát  
červená řepa 600 g
jablka 150 g
balsamikový ocet 1 lžíce
olivový olej 1 lžíce
   
celozrnná bulka (60 g)  

Postup

 

  1. Červenou řepu si předem uvaříme (nebo koupíme již předvařenou řepu).
  2. Připravíme si směs, do které naložíme následně lososa. Smícháme cukr, sůl, citronovou šťávu a přidáme najemno nastrouhanou červenou řepu.
  3. Filet lososa naložíme do připravené směsi a přidáme ještě bobkový list a nové koření. Takto připraveného lososa zabalíme do potravinářské folie a necháme v lednici minimálně 24 hodin marinovat.
  4. Poté lososa vyndáme z marinády, omyjeme, osušíme a nakrájíme na velmi tenké plátky. Před podáváním posypeme čerstvým koprem.
  5. Lososa podáváme s celozrnnou bulkou a se salátem, který si připravíme z na plátky nakrájené uvařené červené řepy a jablka, ochutíme balsamikovým octem a olivovým olejem.

 

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal 370 120 1480,55 350-550 kcal/porci
bílkoviny g 17,9 5,8 71,6 -
sacharidy g 50,2 16,2 200,7 -
   z toho cukry g 18,3 5,9 73,1 -
tuky g 11,9 3,9 47,7 -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g 2,5 0,8 9,98 ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g 7,6 2,4 30,3 ≥ 1,4/100 g
sůl g 1,02 0,33 4,08 ≤ 0,875/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehké jídlo).