• Pravidelná konzumace vloček přispívá k plnění doporučených dávek všech živin, vitaminů i minerálních látek. Bez obilovin a výrobků z nich je složité dosáhnout denního doporučeného příjmu vlákniny, který by měl být alespoň 30 g denně.

Ingredience: 30 porcí

hladká mouka 280 g 
ovesné vločky 80 g 
1 lžička jedlé sody 6 g 
1 lžička prášku do pečiva 6 g 
1/2 lžičky skořice 3 g
hnědý cukr 200 g 
vanilkový cukr 8 g
vejce 2 ks 100 g
olej 65 ml 
bílý jogurt 350 ml 
nastrouhaná mrkev 300 g 

Postup 

  1. Troubu předehřejte na 180 stupňů. 
  2. V míse smíchejte prosátou hladkou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, ovesné vločky, mletou skořici a špetku soli.
  3. V jiné míse vyšlehejte vejce s hnědým a vanilkovým cukrem do pěny. K ní postupně přilévejte a zašlehávejte olej. Nakonec do této směsi lžící či vařečkou zamíchejte jogurt a nastrouhanou mrkev.
  4. Do této tekuté směsi postupně vmíchejte sypké suroviny.
  5. Těsto rozdělte do muffinové formy a pečte cca 20 minut.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

30 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal  104  221  3121 ≤ 110 kcal/porci
bílkoviny g  82 5,8  2,7  -
sacharidy g  490 34,8  16,3  -
   z toho cukry g  234 16,6  7,8  -
tuky g 91  6,5  3 -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  15,7 1,1  0,5  ≤ 6 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,4 g/100 g
vláknina g  20 1,4  0,7  ≥ 1,2/100 g
sůl g 9,91  0,7  0,33  ≤ 1 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 20 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).