Recepty 3. 1. 2024 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Pečená zelenina s batáty a jogurtovým dipem

Pečená zelenina je skvělou volbou, jak i v zimě do jídelníčku dostat potřebné množství zeleniny. Navíc je to skvělý způsob, jak zužitkovat všechny zeleninové přebytky z lednice. A o tom, že si určitě pochutnáte, ani nemluvě.

Pečená zelenina s batáty
Foto: Marek Žilka

Tento recept má univerzální využití a můžete ho libovolně obměňovat dle toho, co zrovna najdete v lednici. Lze využít různé druhy zeleniny (mrkev, celer, petržel, dýni, řepu, papriku, lilek atd.), jen je vhodné vždy  používat zeleninu podobné tvrdosti, anebo ji přidávat do pekáčku postupně (měkčí zeleninu přidejte později, aby se vám nespálila).

Každý druh zeleniny nám dodá určitý podíl vitaminů, minerálních látek, antioxidantů a vlákniny. Druh od druhu se v obsahu prospěšných látek liší, a proto je vhodné je různě kombinovat, čímž získáte celý koktejl pozitivně působících látek.

Pokud k zelenině přidáte i brambory nebo batáty, obohatíte pokrm o vydatnější zdroj sacharidů a získáte tak plnohodnotný oběd nebo večeři. Nezapomeňte ho ale doplnit i o zdroj bílkovin, které by v hlavním jídle neměly nikdy chybět. Přidat můžete například tofu, méně tučný sýr anebo zeleninu doplňte jogurtovým dipem, jako jsme to udělali my.

Ingredience: 2 porce

batáty 400 g
mrkev  300 g
červená řepa  300 g
celer  150 g
řepkový olej  10 g
piniová semínka (příp.slunečnicová)  12 g
sůl  1 g
pepř, sušené bylinky dle chuti (rozmarýn, tymián)  
Na jogurtový dip:  
bílý polotučný jogurt 300 g
česnek 2 g
sůl 1 g
čerstvé bylinky, pepř  

Postup

  1. Všechnu zeleninu i batáty očistíme, oloupeme a nakrájíme na podobně velké kousky. Dáme do pekáčku, přidáme olej a ochutíme solí, pepřem a libovolným kořením (např. rozmarýnem nebo tymiánem).
  2. Pekáč vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme do změknutí (dle velikosti cca 30-40 minut). Občas promícháme a hlídáme, aby se zelenina nespálila.
  3. Na závěr přidáme piniová semínka.
  4. Zatímco se nám zelenina peče, připravíme si jogurtový dip. Do bílého jogurtu přidáme trochu rozetřeného česneku, nasekané čerstvé bylinky a dle chuti osolíme a opepříme.
  5. Zeleninu podáváme ještě teplou s jogurtovým dipem.
výživové údaje na porci na 100 g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

2 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  521 69,8 1042 400-700 kcal/porce
bílkoviny g  17,3  2,3  34,6 -
sacharidy g  80,9  10,8  161,8 -
z toho cukry g  30 4  60 -
tuky g  14,2  1,9  28,5 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  3,3  0,4  6,5 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  19,1  2,6  38,2 ≥ 1,2 g/100 g
sůl g  1,6  0,2  3,2 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g 0 0 0 ≤ 3 g/100g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).





Mohlo by vás také zajímat: