Amarant je prastarou rostlinou, kterou znali již Inkové, Mayové a Aztékové.  Velmi poetický je překlad názvu Amaranthus, znamenající „nesmrtelný, nevadnoucí“. Český překlad je laskavec, lidově také „květ milosti“.

Amarant se podobně jako quinoa nebo pohanka řadí mezi bezlepkové pseudoobiloviny. Vyznačuje se vysokou biologickou hodnotou, v porovnání například s pšenicí nebo rýží má vyšší obsah bílkovin, tuků s převahou vícenenasycených mastných kyselin, sacharidů železa, vápníku i hořčíku.

Pozoruhodný je i obsah vitaminu C, který se u jiných obilovin nevyskytuje. Amarant je také zdrojem antioxidačně působících látek, což z něj ve výsledku činí vskutku výjimečnou plodinu.

Suroviny

vločky amarantové 100 g
 čokoláda hořká 30 g
 banány sušené  30 g
ořechy lískové 30 g
olej řepkový 40 g
 sirup čekankový  40 g
 jogurt bílý řecký 0,1% Milko  1000 g
 jablka  150 g

Postup

Lískové ořechy a sušené banány nasekáme nahrubo, stejně tak čokoládu. Čokoládu si však dáme stranou, jelikož již budeme přidávat až úplně na závěr k hotovému a vychladnutému müsli. Pečící plech vyložíme pečícím papírem. Na středně horkou pánev vlijeme olej a sirup, promícháme a vsypeme vločky. Krátce orestujeme. K vločkám přidáme všechny suroviny, promícháme a rozložíme na plech. Necháme zapékat přibližně 10 minut při teplotě 150 °C. V průběhu alespoň 2x promícháme.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

5 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal  466,4  164,2  2332,076 350-550 kcal/porci
bílkoviny g  24,5  8,6  122,7 -
sacharidy g  27,2  9,6  135,75 -
     z toho cukry g  13,2  4,6  65,89 -
tuky g  16,6  5,8  82,98 -
     z toho   - - - -
     nasycené mastné kyseliny (SFA) g  3,5  1,2  17,4 ≤ 2 g/100 g
     transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  9  3,2  45,2 ≥ 1,4 g/100 g
sůl g  0,4  0,1  2 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  1,1  0,4  5,58 ≤ 3 g/100g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehký oběd/snídaně).