Ročně je celosvětově diagnostikováno 14 milionů případů rakoviny, zemře na ni přibližně 8 milionů lidí. Podle prognóz by se do roku 2025 měl počet nových případů zvýšit asi o třetinu a v příštích 20 letech by se číslo mělo vyšplhat až na 24 milionů. Vychází to z celosvětové zprávy o rakovině, kterou vydala v roce 2014 Světová zdravotnická organizace WHO.

V České republice zasáhne onkologické onemocnění nově každý rok 80 tisíc lidí, z toho více než třetina pacientů onemocnění podlehne.  Odborníci WHO vidí řešení v prevenci - v dodržování zdravého životního stylu. Vznik karcinomu zapříčiňují nejen genetické předpoklady, znečištěné životní prostředí nebo přibývající věk. Přibližně třetina bývá způsobena nevhodným životním stylem, například obezitou, nízkou konzumací ovoce a zeleniny, stresem, pitím alkoholu, kouřením a nedostatkem pohybu.

Věděli jste, že:

  • ČR patří v Evropské unii mezi země s nejvyšší spotřebou soli. Tolerovaný příjem (5 g) je překračován téměř trojnásobně. Denní tolerované množství pro sůl lze překročit konzumací většího párku (100 g). Nadměrný příjem soli může vést k rakovině žaludku.
  • Spotřeba přidaného cukru v ČR je vysoká. Pouze 4 % mužů a 1 % žen u nás dodržuje doporučené dávky pro přidaný cukr (≤ 10 % z celkového příjmu energie a 50 g za den).  Asi 57 % Čechů se potýká s nadváhou a obezitou.
  • Češi denně sní jen 12 g vlákniny. Doporučený příjem je dle WHO 25 g (400 - 600 g ovoce a zeleniny v poměru 1:2).

Ačkoli počty nově diagnostikovaných nádorů neustále přibývají, šance na přežití u Evropanů rostou. Vyplývá to z poslední zprávy Evropské komise a Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj vydané v roce 2014, která konstatuje: „Pokrok při léčení stavů ohrožujících lidský život, jako jsou infarkt, mozková mrtvice a nádorová onemocnění, vedl ve většině evropských zemí k vyšší míře přežití.“ Platí to rovněž pro pacienty s karcinomem - míra jejich přežití se zvýšila včetně rakoviny děložního čípku, rakoviny prsu a rakoviny tlustého střeva a konečníku. V rámci unie však Češi v průměrné míře úmrtnosti skončili až na 23. místě.

Češi na špici v rakovině tlustého střeva

U posledně jmenovaného typu rakoviny by měli zbystřit zejména Češi. Ačkoli ve světovém měřítku postihne nejvíce lidí rakovina plic, jater a žaludku, u Čechů je na prvním místě rakovina tlustého střeva a konečníku. Ročně postihne přes 8000 pacientů, fatální je pro více než 3000 z nich. Vyplatí se proto nespoléhat se jen na lékaře, ale snažit se onemocnění aktivně předcházet prevencínutričně vyváženým stravováním.

Zdraví tlustého střeva je významně ovlivněno stravou. Nejrizikovější je dopřávat si tučné potraviny, červené maso a uzeniny, smažená, grilovaná a pečená jídla. Čechům nenahrává rovněž nízký příjem vlákniny - Světová zdravotnická organizace WHO doporučuje každý den sníst nejméně 25 gramů vlákniny, českou realitou je ale pouhých 12 g.

„Konzumace vlákniny je doporučena v množství alespoň 25 – 40 g denně, z čehož by měla být alespoň třetina tzv. rozpustné vlákniny. Vláknina obecně příznivě ovlivňuje funkci trávicího systému i metabolické regulace, například metabolismus krevního cholesterolu. Spolu se snížením konzumace alkoholu - zejména piva - a spotřeby živočišných tuků představuje zvýšení příjmu vlákniny jeden z důležitých prostředků vedoucí ke snížení rizika vzniku nádorů tlustého střeva, upozorňuje odborný garant iniciativy Vím, co jím a piju a docentIII. Interní klinice 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy Michal Vrablík.

Dobrým pomocníkem při výběru vhodných potravin je logo Vím co jím. Sleduje množství trans mastných kyselin, nasycených mastných kyselin, soli a přidaných cukrů. Potravina s logem Vím, co jím musí být bohatá na vlákninu. „Při výběru bychom měli upřednostňovat celozrnné výrobky, žitný chléb a zařazovat i jiné druhy obilovin než tradiční pšenici například pohanku, jáhly, oves nebo žito. Také se snažit denně sníst pět kusů zeleniny a ovoce,“ vysvětluje garantka Vím co jím a piju a dietoložka Karolína Hlavatá, jak zvýšit podíl vlákniny v jídelníčku

Tři nejčastěji diagnostikované případy zhoubných nádorů v ČR za rok 2011/ úmrtnost (ÚZIS)

  Typ rakoviny        muži     ženy
  Rakovina tlustého střeva a konečníku    4755 / 1779  3421 / 1324
  Rakovina plic, průdušek a průdušnic       4482 / 3907  2033 / 1675
  Rakovina prostaty  6964 / 1314 -
  Rakovina prsu    51 /    6620 / 1725