Workshopy mají naučit veřejnost nakupovat potraviny

Češi si začínají čím dál více všímat informací na etiketách potravin. Navzdory tomu si však neumí příliš poradit s výživovými hodnotami. A není se čemu divit. Ze školních lavic si znalosti o potravinách odnést nemohli. Proto se nechají snadno ovlivnit módními trendy a potraviny nevybírají s ohledem na vyvážené stravování. To by mohly změnit kurzy pro veřejnost.
Iniciativa Vím, co jím a piju připravila cyklus přednášek a workshopů Akademie zdravého životního stylu. Zábavnou formou a pod vedením odborníků chce pomoci lidem, aby si uměli vybrat takové potraviny, jež prospívají jejich zdraví. Workshop Chytré nakupování je prvním z plánovaných kurzů.
Naučme se nakupovat chytře
Workshop Chytré nakupování vznikl s myšlenkou pomoci lidem v orientaci na obalech potravin. Z nedávno provedeného průzkumu, který si společnost Vím, co jím a piju nechala provést, vyplynulo, že se Češi o etikety potravin zajímají. Nejvíce je však zajímá datum trvanlivosti. Údaje o složení sledují rovněž, méně však již údaje o výživových hodnotách. A přitom ty jsou z hlediska výživy a zdraví člověka nejdůležitější. Jenže kdo se vyzná v tabulce nutričního složení? A kdo umí takové informace zařadit do kontextu celodenního jídelníčku?
Workshopy uvede nutriční terapeutka
Iniciativa Vím, co jím a piju dlouhodobě spolupracuje s nutriční terapeutkou PhDr. Karolínou Hlavatou, Ph.D. A právě ona povede první workshop. „Doktorka Hlavatá má s přednášením bohaté zkušenosti, a právě proto jsme ji požádali o vedení workshopu. Před praktickou částí je totiž nutné účastníky seznámit s teoretickým základem, bez něhož by potraviny zodpovědně vybrat nemohli. A právě doktorka Hlavatá umí teorii vysvětlovat poutavou formou. Nechceme, aby se účastníci workshopu cítili jak ve školních lavicích. Ba naopak!“ prozradila záměr iniciativy její ředitelka Ing. Lucie Gonzálezová.
%20small.jpg)
Atraktivitu zvýší známá tvář
Prvního workshopu, který proběhne ve čtvrtek 25. dubna v kavárně Era svět, se jako host zúčastní známý výživový specialista Ing. Petr Havlíček. S doktorkou Hlavatou natáčel v loňském roce video seriál (určený pro webové stránky www.vimcojim.cz a pro iDnes.cz ) právě o výběru potravin. Oba odborníci budou během workshopu k dispozici účastníkům, aby odpovídali na individuální otázky a radili v konkrétních matoucích případech, jak si s výběrem potravin poradit. „Cílem našich workshopů je být spotřebitelům co nejblíže. Celá Akademie je prvním projektem, v němž se naši odborní spolupracovníci potkají s lidmi tváří v tvář. A právě touto cestou se lidé mohou naučit nejvíce,“ vysvětluje Ing. Lucie Gonzálezová.
Workshop za hranicemi hlavního města
Iniciativa plánuje s Akademií zdravého životního stylu vyjet i mimo hlavní metropoli. „Mezi příznivci iniciativy Vím, co jím a piju je celá řada i mimopražských. Rádi bychom jim vyhověli, a proto bychom chtěli navštívit i další města po celé České republice,“ prozrazuje plány Ing. Lucie Gonzálezová. Zároveň však dodává, že realizaci dalších workshopů ovlivní celkový rozvoj iniciativy a zároveň zájem veřejnosti. „Do konce letošního roku bychom rádi zrealizovali celkem šest setkání, pro příští rok máme mnohem smělejší plány,“ dodává Gonzálezová.
Z programu workshopu:
Jak poznám, kolik má sýr tedy tuku?
Na sýrech nacházíme nejasný údaj „t. v s.“ – co znamená? Tuk v sušině. Ovšem pozor, nerovná se o skutečné procento tuku ve výrobku. Pokud si tedy kupujeme 30% eidam, neznamená to, že obsahuje 30 % tuku. Abychom zjistili podíl tuku ve výrobku, musíme v jeho složení najít údaj o podílu sušiny. Tyto dva údaje je nutné vynásobit a nakonec vydělit stem. Tak zjistíme, jaké množství tuku obsahuje 100 g daného výrobku.
Kolik tuku bychom měli konzumovat?
Tuky bychom měli konzumovat jako plnohodnotnou součást našeho vyváženého jídelníčku. V průměru by měly hradit cca 30 – 35 % celkové denní energie. Při nákupu potravin bychom měli sledovat podíl nasycených a trans mastných kyselin, které přispívají ke vzniku některých závažných onemocnění. Přednost bychom měli dávat potravinám s vyšším podílem nenasycených mastných kyselin, a to v poměru 2:1 ve prospěch právě těch nenasycených. Trans mastných kyselin bychom měli přijímat minimum a vybírat si takové potraviny, které je neobsahují vůbec nebo v co nejmenší míře.


