Zásady vyvážené redukční diety a doporučení k jejímu udržení

 

Vybíráme z obsahu

  • Proč vzniká obezita? Jak poznám, že potřebuji hubnout?
  • Jak se namotivovat k hubnutí a stanovit si reálné cíle?
  • Zdravotní rizika a komplikace z nadměrné hmotnosti.
  • Hruška není jablko - každý tip postavy hubne jinak.
  • Hlavní zásady správné redukční diety - tip na rámcové jídelníčky.
  • Úprava stravovacích zvyklostí - co všechno může pomoci?
  • Nejčastější pověry a mýty kolem redukčních diet.
  • Každá potravina má svou vhodnější variantu, aneb lepší volba.
  • Jak si udržet hmotnostní úbytky a opět nepřibrat?

Tip - Kamarád zápisník

Velmi dobrým pomocníkem bývá zápisník. Můžete si do něj zapisovat nejen hmotnost, ale především vše, co sníte a vypijete. Vedle druhu a množství potraviny/nápoje si zapisujte také:

  • Čas jídla
  • Rychlost s jakou jste s jídlem hotovi
  • Činnosti prováděné při jídle (například čtení)
  • Jestli jíte z hladu nebo proto, že máte na něco chuť nebo se nudíte

Následnou analýzou svých zvyklostí snadno odhalíte slabiny. Ty pak je mnohem lehčí napravit a najít způsob jak sama sebe uřídit a zvládnout.

Autorka: PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Absolvovala bakalářské studium na 3. Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze a následné magisterské studium v Brně na Masarykově lékařské fakultě se specializací na výživu člověka. Titul PhDr. získala také v Brně, na Pedagogické fakultě, obor Výchova ke zdraví a zdravému životnímu stylu. Od roku 2002 pracovala v Endokrinologickém ústavu v Praze jako dietolog na oddělení Diagnostiky a léčby obezity. V současné době pracuje na klinice v Praze, kde se specializuje na léčbu obézních pacientů. Je členem Společnosti pro výživu, odborným garantem u obecně prospěšné společnosti Vím co jím a piju, píše pro odborné i populárně naučné časopisy, dva roky vyučovala nutriční terapeuty dietologii na 1. Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

"I malé změny životního stylu mohou mít velký vliv na vaše zdraví."