Zásady vyvážené redukční diety a doporučení k jejímu udržení
Vybíráme z obsahu
- Proč vzniká obezita? Jak poznám, že potřebuji hubnout?
- Jak se namotivovat k hubnutí a stanovit si reálné cíle?
- Zdravotní rizika a komplikace z nadměrné hmotnosti.
- Hruška není jablko - každý tip postavy hubne jinak.
- Hlavní zásady správné redukční diety - tip na rámcové jídelníčky.
- Úprava stravovacích zvyklostí - co všechno může pomoci?
- Nejčastější pověry a mýty kolem redukčních diet.
- Každá potravina má svou vhodnější variantu, aneb lepší volba.
- Jak si udržet hmotnostní úbytky a opět nepřibrat?
Tip - Kamarád zápisník
Velmi dobrým pomocníkem bývá zápisník. Můžete si do něj zapisovat nejen hmotnost, ale především vše, co sníte a vypijete. Vedle druhu a množství potraviny/nápoje si zapisujte také:
- Čas jídla
- Rychlost s jakou jste s jídlem hotovi
- Činnosti prováděné při jídle (například čtení)
- Jestli jíte z hladu nebo proto, že máte na něco chuť nebo se nudíte
Následnou analýzou svých zvyklostí snadno odhalíte slabiny. Ty pak je mnohem lehčí napravit a najít způsob jak sama sebe uřídit a zvládnout.
Autorka: PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.
Absolvovala bakalářské studium na 3. Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze a následné magisterské studium v Brně na Masarykově lékařské fakultě se specializací na výživu člověka. Titul PhDr. získala také v Brně, na Pedagogické fakultě, obor Výchova ke zdraví a zdravému životnímu stylu. Od roku 2002 pracovala v Endokrinologickém ústavu v Praze jako dietolog na oddělení Diagnostiky a léčby obezity. V současné době pracuje na klinice v Praze, kde se specializuje na léčbu obézních pacientů. Je členem Společnosti pro výživu, odborným garantem u obecně prospěšné společnosti Vím co jím a piju, píše pro odborné i populárně naučné časopisy, dva roky vyučovala nutriční terapeuty dietologii na 1. Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze.