Podle odborníků je v tomto případě ideální kompromis. Dáte-li mu jen peníze, riskujete, že si cestou domů zaskočí na hamburger s colou. Školák, když přijde odpoledne domů, by měl najít v ledničce vhodné potraviny, z nichž už si sám dokáže zdravou svačinu, která mu bude chutnat, udělat.

Soběstačnost nepřeceňujte

To, že je potomek schopen sám dojít do školy a domů, ještě neznamená, že bude schopen si sám vhodně vybrat a nachystat jídlo. „Soběstačnost je v pořádku, ale neměli bychom ji ani u starších školáků přeceňovat. I když už tak nevypadají, jsou to stále přece jen děti,“ varuje dietoložka Karolína Hlavatá. Podle ní je vhodné dát dítěti volnou ruku, aby si něco k jídlu podle chuti připravilo, ale je stále třeba mít nad ním kontrolu.

My zásobujeme, dítě kombinuje

Jinými slovy, my plníme ledničku, potomek už pak sám kombinuje. Co by měl v lednici odpoledne najít, než my dorazíme z práce? „Vždy by dítě mělo mít možnost namazat si něčím pečivo, například chléb, toustový chléb nebo křehké chleby. Stále nejvděčnější jsou různé domácí pomazánky. Děti v tomto věku jsou také lačné po mléčných výrobcích, tak by v lednici neměly chybět. Dítě je schopné sníst i dva tři jogurty najednou,“ říká deitoložka. Ideální jsou podle ní bílé, do kterých si může zamíchat lžičku domácí marmelády nebo nakrájet ovoce. „Výrobky by měly být různé, aby se dítě mohlo samo rozhodnout, zda si dá jogurt třeba nízkotučný řeckého typu, nebo tvaroh a podobně,“ míní Karolína Hlavatá.

Šejky i topinky zvládnou

V každém případě by doma nemělo chybět mléko. Staršího školáka už můžeme naučit zacházet bezpečně s mixérem nebo se šejkrem. „Adolescenti mají rádi koktejly z mléka, kefírového mléka a ovoce,“ doporučuje dietoložka. Podle ní zvládnou i topinky v topinkovači. V tom případě by ale v lednici měl být na namazání sýr, například žervé nebo lučina. Samozřejmě k takové svačině by měla být v chladničce i odpovídající zelenina – rajče, paprika, okurka, či ovoce. Podle toho, co má rád.

Něco pro slečny „dietářky“

Zvláštní kategorií jsou mladé dámy. Dívky už ve věku kolem dvanácti let začínají sledovat postavu a mnohdy koketují s dietami. „Pak je fajn, když taková školačka v lednici najde například řepu se sýrem, šopský salát s balkánským sýrem nebo ideálně s nastrouhaným olešnickým nebo tvrdým ochuceným tvarohem,“ objasňuje dietoložka.

Osvědčené krabičky

Pro mladší školáky je zejména zpočátku vhodné připravit do lednice krabičku s již hotovou odpolední svačinou. Nespoléhejte ani na to, že dítě v lednici bude soustředěně hledat, dokud něco k svačině nenajde. Předem ho upozorněte, co v ní má k dispozici a kde. „Děti, hlavně kluci, nevidí. To, co chceme, aby snědly, je vhodné vždy umístit do první řady ve výši jejich očí,“ radí Karolína Hlavatá.

Základem je komunikace

Základem toho, aby se dítě i odpoledne správně nasvačilo, je komunikace. Zajímejte se o to, proč dítě svačinu nesnědlo. Povídejte si o tom, co mu chutná a co ne. Ať jde s vámi do obchodu a vybere si, co má rádo. Pokud jeho volba zapadá do zdravého stravování, nechte to na něm. Pokud ne, snažte se mu vysvětlit, co je špatně a proč, a společně vyberte zdravější alternativu. Takový nákup vám patrně zabere více času, ale naučit dítě orientovat se ve zdravých a nevhodných potravinách určitě stojí za to.