Chcete-li mít dítě zdravé, rozhodně se pro něj nehodí žádné stravovací extrémy, jako je například makrobiotika, veganství a podobně.

Pokud jste se rozhodli, že z dítěte vychováte vegetariána, pak byste měli být při sestavování jeho jídelníčku velmi pozorní. „Pokud je vegetariánský jídelníček opravdu dobře poskládaný a jeho součástí jsou vejce a mléčné výrobky, pak ho mohou dodržovat i děti,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá.

Není bílkovina jako bílkovina

Bílkoviny v potravinách rostlinného původu nejsou tak hodnotné, jako v živočišných produktech. Vždy je v nich některé z nepostradatelných aminokyselin málo. „Proto se musí důsledně kombinovat různé druhy obilovin, luštěnin, jídelníček musí být velmi pestrý,“ zdůrazňuje dietoložka.

Pozor na železo a vitamín B12

I když dítěti zajistíte pestrou rostlinnou stravu, stále hrozí riziko, že bude mít malý příjem železa. Z rostlinných potravin není jeho využití příliš dobré. Jeho hlavním zdrojem je maso, a to zejména červené. „Nelze to podceňovat. I jeho mírný nedostatek, který se nemusí projevit laboratorně, může u dětí způsobit poruchy pozornosti, horší výsledky při učení, únavu,“ varuje Karolína Hlavatá.

Absence masa v dětské stravě může způsobit i problémy s nedostatkem vitamínu B12, který je důležitý pro správnou činnost nervového systému a krvetvorbu.

Bez ryb? Problém!

Vyřadíte-li z jídelníčku vašeho potomka i ryby a rybí tuk, riskujete, že mu budou scházet omega 3 mastné kyseliny. „Tělo si je neumí vyrábět. Nedostatek se může projevit v růstu a ve vývoji mozku a nervové tkáně. Působí také na srdce, cévy a vývoj zraku,“ upozorňuje dietoložka.

Vláknina je příliš objemná

Vegetariánství stojí na zelenině, ovoci, luštěninách a obilovinách, které jsou bohaté na vlákninu. Její vysoký příjem v dětském věku vede k narušování vstřebávání vápníku a železa. Navíc vláknina je objemná. „Když dítě, které má menší žaludek než dospělý, zkonzumuje mísu salátu, už nesní plnohodnotné jídlo bohaté na bílkoviny nebo kvalitní tuky,“ objasňuje Karolína Hlavatá.

Vývoj dítěte pozorně sledujte

I když se sami stravujete vegetariánsky a máte s tím osobně dobrou zkušenost, pokud jde o dítě, raději kontaktujte nutričního terapeuta, který odborně s ohledem na konkrétní zdravotní stav a vývoj vašeho potomka, zhodnotí jeho jídelníček a poradí vám s jeho skladbou. „V každém případě je třeba dítě měřit, vážit, pozorně sledovat jeho růst i duševní vývoj. V okamžiku, kdy zaznamenáte propad, například v růstu či hmotnosti a tak dále, je třeba vyhledat odborníka,“ dodává Karolína Hlavatá.