O dětech 4. 1. 2018 |  Mgr. Martina Karasová Mgr. Martina Karasová

Horečka aktivuje imunitní systém. Nechte ji chvilku pracovat

Horečka je častým důvodem návštěvy lékaře. Většinou se vyplatí pár dní (dva) počkat. Je přirozeným obranným mechanizmem organizmu a pokud ji budeme ihned srážet, bráníme tak jeho přirozené reakci. Lékař navíc často na začátku onemocnění stejně není schopen zjistit příčinu horečky a stanovit tak diagnózu. Často vás vyzve ke kontrole třetí den po vypuknutí onemocnění.

Zvýšená teplota aktivuje imunitu ze Shutterstock.com

Pokud má dítě zvýšenou teplotu do 38°C, zbytečně nezasahujeme a necháme tělíčko poprat se s nemocí. Horečka je přirozený způsob, kterým tělo bojuje s infekcemi, zabraňuje množení virů a bakterií, navíc aktivuje imunitní systém, který je v souboji s nemocí klíčový. Ke srážení teploty tedy přistupujeme až u hodnot kolem 38,5 °C.

Jak to celé funguje?

U dětí není ještě regulování teploty, kterou řídí termoregulační centrum v mozku, zcela zralé. Horečka se proto objevuje častěji a může být i při banální infekci poměrně vysoká a její vznik může být velmi náhlý. Velice často se vyskytuje jako příznak virového nebo bakteriálního onemocnění. Pokud tyto organismy proniknou do těla, nejprve vzniká pocit zimy a tělo se snaží různými způsoby zahřát. Svaly se začnou třást a zahřívat, cévy v pokožce se zužují, takže jimi protéká méně krve. Tělo se proti tomu začne bránit tím, že začne zvyšovat svou teplotu. Mnoho zárodků se totiž nemůže při vyšších teplotách dále množit a zahřátí organismu také ovlivní i látkovou výměnu, protože se rychleji odplavují odpadní látky a obranné buňky lépe bojují se zárodky nemoci.

Horečka sice účinně ničí bakterie nebo viry, ale zároveň zatěžuje ledviny, srdce a celý oběhový systém, což může být pro oslabeného jedince nebezpečné. Při horečce dokonce tělo spotřebuje dvakrát tolik energie, než když je zdravé a také mnohem více tekutin. Je tedy nezbytné dbát o jejich dostatečný příjem. Pokud dítě odmítá pít, podávejte chlazené tekutiny po lžičkách a případně je doslaďte hroznovým cukrem. Pokud děti nemají chuť k jídlu, nenuťte je.

  • Tip: U malých dětí se mohou u vysokých horeček rozvinout febrilní křeče. Pokud se u dítěte již někdy vyskytly, snižujte teplotu dítěte již od samého počátku obtíží.
  • V souvislosti s reakcí organismu na zvýšenou teplotu může nastat dušnost (dítě rychle a krátce dýchá, má zrychlený tep) - zde je na místě okamžitě navštívit nejbližší pohotovost, nebo zavolat záchranku.

Jak správně měřit teplotu?

Nejpřesnější způsob jak měřit dítěti teplotu je měření v konečníku. Takto naměřená teplota je přibližně o 0,5°C vyšší než teplota naměřená v podpaždí. Ať už měříte jakoukoli metodou (ucho, čelo, podpaží, konečník) je dobré měření několikrát opakovat a dbát aby měřený byl pokud možno v co největším klidu.

Jak snižovat teplotu?

  • studené zábaly – hrudník a bříško dítěte obalíme do ručníku namočeného ve studené vodě na cca 10 minut. Mokrý ručník ničím nepřekrýváme a ruce i nožičky necháme volné
  • obklady – ručník namočíme ve vlažné vodě a přikládáme na třísla, krk, do podpaží.
  • vlažné koupele – měly být pouze o několik málo stupňů nižší než aktuální tělesná teplota dítěte
  • otírání žínkou, případně žínkou namočenou v octu
  • vyzkoušet můžete i ponožky namočené ve studené vodě nebo v zředěném roztoku octa
  • děti zbytečně nenavlíkejte
  • udržujte teplotu v místnosti, ve které dítě spí cca 21°C

Důležité: pokud má dítě s horečkou ledové ruce nebo nohy, neměl by se zábal ani jiné fyzikální ochlazování provádět, ale nejprve by se mělo podat antipyretikum!

Pokud teplota neklesá ani po zábalech, ani po lécích a blíží se nad 39 stupňů, je na místě zavolat pohotovost a domluvit se buď na okamžité návštěvě, nebo zavolání záchranky. 

Jaké užít léky?

Pokud horečka stále neustupuje a nebo přesáhne 38,5°C, můžeme sáhnout do medikamentech. Dostupné jsou léky s účinnou látkou paracetamolu (Panadol či Paralen) a ibuprofenu (Nurofen), které je velmi výhodné kombinovat a střídat. Všechny zmíněné léky jsou dostupné ve formě rektálních čípků, sirupů nebo tablet. Pro nejmenší děti jsou nejvhodnější čípky, později můžete podat i sirup. Pokud dítě zvrací, což u horečky bývá poměrně časté, sáhněte raději po čípku i u staršího dítěte.





Mohlo by vás také zajímat: