O dětech 4. 8. 2023 | Monika PoledníkováMonika Poledníková

Jak na nevolnost při cestování? Pomůže zázvor i mátový čaj

Nevolnost z cestování neboli kinetóza je poměrně častým problémem, především u dětí. Žaludeční nevolnost a zvracení se mohou objevit v jakémkoliv dopravním prostředku – ať už jedete autem, autobusem, vlakem, letadlem nebo lodí. Nejde sice o stav život ohrožující, nicméně i tak dokáže kinetóza velmi znepříjemnit cestu na dovolenou.

Stock photos: Nicoleta Ionescu/Shutterstock.com

Cestovní nevolnost trápí děti i dospělé

Kinetóza postihuje průměrně 5-10 procent lidí. Nejčastěji jde o děti ve věku od 3 do 12 let, dále pak o těhotné ženy, menstruující ženy a starší osoby. Kinetóza je rovněž častější u lidí, kteří trpí na migrény a vyskytnout se může i u těch, kteří trpí Parkinsonovou chorobou.

Kinetóza vzniká ve chvíli, kdy jsou v nesouladu oči a rovnovážné ústrojí. Zatímco rovnovážné ústrojí pohyb vnímá, oči jsou přesvědčeny, že sedíme na místě. V mozku nastane zmatek a nám se začne dělat špatně. Navíc se nám v tu chvíli ještě tělo hýbe dvěma různými směry: horizontálně a vertikálně. Čidla v našem organismu jsou v ten moment ve vzájemném rozporu, žaludek se bouří, kůže bledne, vyrazí se studený pot, objeví se bolest hlavy či závrať. Příznaky navíc přicházejí bez varování a mohou se rychle zhoršovat.

Potraviny jako lék

Při boji s kinetózou nebo mořskou nemocí můžete pochopitelně sáhnout po léku, nicméně dalako vhodnější a pro tělo šetrnější je přírodní cesta.

  • čerstvý zázvor, kandovaný zázvor, zázvorový čajSkvěle pomáhá zázvor. Je považován za jeden z nejlepších léků proti nevolnosti, neboť snižuje všechny průvodní projevy včetně zvracení a závratě. Zázvor je v porovnání s léky téměř stejně účinný, ale nemá vedlejší účinky a nevyvolává ospalost. Proti cestovní nevolnosti pomáhá zázvorový čaj, žvýkání čerstvého nebo kandovaného zázvoru, zázvorové bonbony nebo zázvorová limonáda.

Vcelku rychle dokáže pomoci i kousek snědeného ananasu. Obsahuje totiž vysoké množství enzymu bromelainu, který mimo jiné pomáhá i při poruchách zažívání a zažívacích obtížích.

Bylinkami proti kinetóze

Nevolnost mohou mírnit i některé byliny.

  • Vhodný je především neslazený mátový, meduňkový nebo lipový čaj. Máta působí protizánětlivě a svíravě, meduňka mírní žaludeční křeče a tiší bolest a lípa celkově zklidňuje trávicí ústrojí.
  • Hodí se i tymián, který uvolňuje žaludeční křeče a zlepšuje funkci žaludku. Černý bez pak tlumí nejen cestovní nevolnost, ale poradí si i s případnou žaludeční kolikou.
  • Z dalších bylinek můžete sáhnout po fenyklu, který zmírňuje cestovní nevolnost a obtíže potlačí i hřebíčkový nebo heřmánkový čaj.
  • Při nevolnosti a pocitu „žaludku jako na vodě“ naše babičky doporučovaly nať, ale i semena kopru. Obojí je možné přidávat do jídla nebo z natě či semen připravit čaj. Podobně funguje i odvar z krup.

Vhodné byliny při zvracení

různé druhy sušených bylinek na čajV případě, že došlo ke zvracení, je nutné nasadit vhodnou dietu a uplatnění najdou i přírodní doplňky stravy. Základním úkolem těchto doplňků je v tomto případě ochrana zanícené a oslabené sliznice před dalším podrážděním kyselinou solnou a fermenty žaludečních a jiných trávicích šťáv. K tomu jsou vhodné léčivé rostliny bohaté na polysacharidy, stahující látky a tvořící hlen. K takovým patří například kořen ibišku, kořen lékořice, kořen truskavce, lišejník islandský, semena lnu či listy podbělu. Chcete-li vytvořit bylinnou směs, můžete přidat i protizánětlivé nebo antibioticky působící byliny. Hodí se zejména měsíček, pelyněk či heřmánek.

Na dietu je pak vhodný banán, suchary nebo dobře uvařená rýže. Přidat můžete minerálku. Později pak můžete sáhnout i po dušeném jablku, bramborách s dušenou mrkví nebo po kuřecím masu (vařeném na vodě) s těstovinami či rýží. Mezi vhodné potraviny patří i ovesné vločky, maliny, borůvky, hroznová šťáva, lněná a konopná semínka, zelený čaj či rakytník.

Další tipy, jak zvládnout cestovní nevolnost

  • Při nevolnosti se snažte dýchat s dlouhým nádechem nosem a dlouhým výdechem ústy.
  • Nepodceňujte pitný režim. Krom bylinných čajů je nejlepším nápojem při kinetóze, obyčejná voda.
  • Jestliže se vám udělalo špatně natolik, že zvracíte, pak je vhodné mít po ruce i rehydratační roztok, který si jednoduše připravíte smícháním jednoho litru převařené vody, šťávy ze dvou pomerančů, lžíce cukru a špetky soli. Pokud se vám v dopravních prostředcích dělá špatně, mějte s sebou tento roztok vždy připravený.
  • Při zvracení je také nezbytné zklidnit žaludek. K tomu se výborně hodí ledový černý čaj s troškou glukopuru (hroznového cukru) nebo ledová cola zbavená bublinek. Ovšem nápoje podávejte pomalu, nejprve jednu lžičku v intervalu 5 minut a postupně interval zkracujte, až po přibližně hodině zkuste jeden lok, po pár minutách další.
Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroje informací:
MANDŽUKOVÁ, Jarmila: Co nám pomůže, když…, Start, Benešov, 2020.
HURRELOVÁ, Karen: Přírodní domácí prostředky v kostce, Nakladatelství Slovart, Praha, 2000.
SEMJONOVA, Anastasja: Praktická výroba bylinných tinktur, Fontána, Olomouc, 2007.




Mohlo by vás také zajímat: