Co dětem do školy připravit?

Nový školní rok je tu a opět nastává každodenní přemýšlení, co připravit dětem do školy k svačině. Samozřejmě by bylo jednodušší potomkovi jen svěřit peníze s tím, že si sám v obchodě jídlo do školy obstará. Pro řadu dětí jsou ale nezdravé potraviny velkým pokušením, kterému rády podlehnou – zajímejte se tak, co dítě během dne jedlo a snažte se neuchylovat k tomuto řešení příliš často.

Pamlsková vyhláška

V současné době platí pamlsková vyhláška, která zakazuje prodej některých potravin ve školách (nápoje s obsahem kofeinu a energetické nápoje, nápoje slazené cukrem či sladidly  a smažené chipsy), navíc upravuje jaké potraviny, které se na půdě školy nabízet mohou. Požadavky vyhlášky na povolený obsah cukrů, tuků či soli na 100 g potraviny však budou procházet úpravou, navíc se vyhláška vztahuje pouze na školy základní a nižší stupeň víceletých gymnázií, středních škol se tato vyhláška netýká.

Energie pro tělo i mozek

Energie investovaná do úvah i přípravy svačiny se rodičům bohatě vrátí  pravidelné stravování pomáhá k vytvoření zdravých stravovacích návyků, dítě by pak nemělo mít potřebu se přejídat nebo mlsat. Pokud se svačina vynechává, může to vést dokonce k horším školním výsledkům  dítě se nemusí zvládnout dobře soustředit – i pro činnost mozku zkrátka potřebujeme energii.

Velikost svačiny

Dopolední svačina by měla tvořit cca 10 % z denního příjmu energie, odpolední svačina se pak přizpůsobuje režimu dítěte  pokud dítě nečeká nějaká pohybová aktivita, může být už porce menší. Svačina by měla obsahovat zdroj polysacharidů (ideálně i s vyšším obsahem vlákniny), zdroj kvalitních bílkovin, čerstvou zeleninu a ovoce a také tekutiny.

Co k svačině připravit

  • K svačině může dítě dostat kváskový (žitný, celozrnný) chléb s pomazánkou z tvarohu (sýrem cottage, lučinou, žervé) nebo s kvalitní šunkou a plátkovým sýrem či hummusem.
  • Další variantou může být směs listových salátů s trochou jogurtu, pečeným kuřecím masem či šunkou a sýrem v celozrnném pita chlebu nebo tortille.
  • Jindy může mít dítě k svačině jogurt s müsli nebo kefír.

Nezapomeňte přidat také porci čerstvého ovoce i zeleniny – jsou to důležité zdroje vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Pro chuť může dítě dostat třeba i menší hrst oříšků a občasně i trochu sušeného ovoce (ideálně nedoslazovaného).

Důležité jsou také tekutiny, proto připravte k svačině také láhev s pitím – vhodný je ovocný nebo slabý černý čaj s citronem nebo čistá voda, kterou můžeme dochutit citronem nebo jen velmi malým množstvím džusu či ovocné šťávy.

Jak by svačina vypadat neměla

  • Bílé pečivo není pro starší děti ani dospívající příliš vhodné.
  • Trvanlivý salám nebo paštika dítěti dodají sice spoustu energie, ale důležitých bílkovin je v nich pomálu.
  • Ideální není ani smažené nebo jemné sladké pečivo (koblihy, croissanty, buchty a koláče) nebo sušenky či sladké tyčinky.

Když už dítěti chcete dopřát sladký moučník, zkuste doma upečený makovec nebo piškotovou bublaninu s ovocem, přibalte navíc bílý nebo ovocný jogurt.

Pro děti i dospívající jsou často velmi lákavá jídla rychlého občerstvení (fast food) – párek v rohlíku, hamburger či bageta s majonézovým dresinkem. I tyto varianty jsou bohaté na energii a tuk, ale chudé na bílkoviny, vitamíny a minerální látky. Mluvte s dětmi o důležitosti zdravého stravování a jeho vlivu na naše zdraví, nutnosti příjmu potřebných živin prostřednictvím pestrého jídelníčku. A jděte jim příkladem – to je také velmi důležité.

logo