Jak se bosá chodidla při chůzi dotýkají nerovností, jako jsou například drobné kamínky nebo větvičky, dochází k dráždění nervových receptorů, které aktivují svaly za jiných okolností při chůzi v obuvi téměř nečinné.  Navíc se stimulují jednotlivé akupresurní body, které zodpovídají za funkci tělesných orgánů. Tato stimulace prospívá jak k fyzickému, tak k duševnímu zdraví.

Je to zdravé? 

Nutno podotknout, že někteří odborníci nemají ohledně tohoto typu chůze stále jasno. Zatímco fyzioterapeuti bosochození doporučují i při léčbě plochonoží nebo vbočených palců, ortopedi většinou stále upřednostňují pevnou obuv s vložkou nebo pasivní korekcí. Tato pasivní podpora chodidlo mnohdy omezuje v jeho přirozeném pohybu a svaly mohou zlenivět, protože jejich práci za ně odvádí někdo jiný.

Studie prováděné v zemích, kde nejsou boty často nošeny vůbec, dokazují, že výskyt ploché nohy v těchto zemích je výrazně menší než v Evropě nebo USA. Zároveň se zde vyskytuje méně případů plísní a infekcí, způsobených většinou nedostatkem kyslíku v uzavřené obuvi.

Jednou z hlavních výhod bosého chození je, že umožňuje zachovat klouby v centrovaném postavení. To je zásadní pro jejich opotřebení, jelikož centrovaný kloub je optimálně zatěžován a výrazně se tím snižuje riziko vzniku artrotických změn. I nízký podpatek nebo nesprávný způsob chůze vede k decentralizaci kloubů a tím i zvýšení možnosti rozvoje artrotických změn.

Je určeno pro všechny?

Pozor by si měli dát ti, kteří mají za sebou úrazy, operace, vrozené vady dolních končetin a páteře. Pokud při chůzi tvrdě dopadáte na patu, neodvíjíte chodidlo, nebo máte chybný stereotyp chůze z jiného důvodu, je nejprve nutné pod odborným vedením správnou chůzi nacvičit, aby byl přechod na bosé chození příjemný a bezpečný.

Pokud se na chůzi bez bot necítíte, můžete vyzkoušet boty speciálně vytvořené pro přirozenou chůzi. Tato obuv kopíruje anatomický tvar chodidla, nemá žádný podpatek nebo klín a přední část boty je dostatečně široká. Ultratenká maximálně flexibilní podrážka se přizpůsobí chodidlu a ne naopak.

Kam můžete bosky vyrazit?

Čím dál více populární začínají být u nás stezky a chodníky určené pro vnímání světa skrze bosá chodidla. Jde o speciálně vytvořené cestičky, kde se střídají různé materiály jako například písek, jehličí, kůra, oblázky nebo štěrk. Vydejte se do Kovářova, Nových Hradů, Starých Hamrů, Pardubic nebo Brněnské Líšně a vyzkoušejte si zážitkovou stezku naboso i vy.